едра шарка

Най-коварните вируси в историята: Едрата шарка е убила над половин милиард от населението на Земята

Едрата шарка, наричана още Вариола е една от най-древните инфекции, познати на човечеството. Причинява се от два вида вируси – Variola major и Variola minor. И докато при втория вид смъртността е само 1%, то при първия фатален край има при около 40% от инфектираните болни. Най-тежко се понася от деца – там смъртността е 80 на сто. Много от оцелелите получават тежки увреждания и ослепяват частично или напълно. По кожата им остават белези, които са типични за шарката. Учените са изчислили, че Вариолата е убила между 300 и 500 млн. души по света.

Дори египетските фараони и европейските монарси били покосявани от шарката

Първите писмени сведения за едрата шарка са известни от папируса Еберс, който се смята, че е написан около 1550 г. пр. Хр. и е сред най-старите и важни медицински папируси на древен Египет. Следи от вирусът са открити по мумията на египетския фараон Рамзес V.

Но, първите данни за епидемия от едра шарка са в Китай през 1122 г. пр.н.е. Известна е и от литературни източници на древната индийска медицина и в съчиненията на древни гръцки и римски лекари и историци като Хипократ, Херодот и арабския Ависцена.

Едрата шарка преминава в Япония от Китай през 6-ти век и убива повече от една трета от населението на страната. Как болестта стига до Европа няма сигурни доказателства, но се предполага, че това се е случвало през вековете с миграцията на населението и военни походи на континента от Северна Африка и Азия. През 16 век Вариолата вече върлува на Стария континент, а от там е пренесена в Северна и Южна Америка от испански заселници.

До средата на 18-и век едрата шарка е сред най-разпространените инфекциозни болести навсякъде по света с изключение на Австралия, която остава слабо засегната. През последните години на 18-и век от нея умират 400 хиляди европейци годишно. Вариолата също така е причина за една трета от възникналата слепота сред човечеството.

От едра шарка са умрели Луи I – крал на Испания, руският император Петър II, Максимилиан III – владетел на Бавария, Мери II от Англия, виенската принцеса Мария Йозефа Австрийска. На 11 години шарката изкарал и прочутия композитор Моцарт. Самият Джордж Вашингтон също бил покосен от болестта, но е оцелял.

Такъв късмет обаче не е имал най-младият от десетте сикхи гурута – Гуру Хар Кришан. Той се заразява с едра шарка и умира преди 8-ия си рожден ден. От болестта бил покосен и Едуард – единственият оцелял син на британския крал Хенри VIII, който починал от усложнения след като оздравял. Шарката не подминала и кралската фамилия на Франция, убивайки до един престолонаследниците през 18 век, покосявайки последно крал Луи XV.

Как еволюира вирусът?

Вирусът на едрата шарка вероятно е произлязъл в Африка преди 16 000-60 000 години като заболяване при гризачите. Смята се, че по-тежкият щам Variola major се появява в Азия преди 400 до 1600 години.

По-късно болестта еволюира, като нейн единствен източник става болния човек. Вирусът се предава по-въздушно-капков път, чрез допир на заразено лице, предмет, мухи и домашни любимци. В тялото прониква чрез сливиците, които са богати на имунокомпетентни клетки, през кожата и конюктивитите.

Инкубационният период е около 10 дни, като болестта започва с висока температура, която скача до 40 градуса. Следват гадене, болки в мускулите и ставите и световъртеж. След това идват и първите обриви в областта на скута. През следващите дни те се разпростират и по лицето, окосмената част на главата, ръцете и ходилата, както и по лигавиците. Пъпките постепенно се изпълват с гной, а организмът се интоксикира. Появяват се остри дихателни проблеми, които могат да доведат и до загуба на съзнание.

Първата ваксина срещу едра шарка е създадена през 1796 година от един селски лекар от Бъркли, Англия. Той заразил умишлено съседско дете с вируса, изолиран от крава. 8-годишното момче изкарало болестта сравнително леко, след което станало невъзприемчиво към шарката.

Едрата шарка може да бъде опасно биологично оръжие

Днес вариолата се смята за победена завинаги, след дълги години на масови имунизации в целия свят. Последният случай на заразяване е регистриран през 1977 год. в Сомалия. На следващата година Световната здравна организация обявява окончателното унищожаване на вируса в природата и ваксинирането срещу вариола е прекратено.

Което на практика означава, че населението на Земята, родено преди 1980 година не е ваксинирано срещу едра шарка. Щамове от опасния вирус днес официално се пазят само на две места в света – в тайни лаборатории в САЩ и Русия. Учени обаче предупреждават, че заради липсата на имунизации, милиони хора по света могат да станат жертва, ако някой реши да използва едрата шарка като биологично оръжие. Те имат съмнения, че проби от нея може да са били запазени недобросъвестно.

- реклама -