чума

Най-коварните вируси в историята: Бубонната чума – черната смърт, която затрива половин Европа

Наричат я Черната смърт – най-опустошителната епидемия в историята на човечеството, която изтрива от лицето на Земята стотици милиони хора. Смята се че причинител е бубонната чума, която предизвиква няколко световни пандемии през годините. Най-голямата обаче е през 14 век. По различни данни между 1346 и 1353 година от нея измират между половината и 1/3 от жителите на Европа. Тя не само, че тръгва от Азия, където покосява милиони, но не подминава и арабския свят.

Божието наказание

Чумата се появява внезапно – започва висока температура, световъртеж, силно главоболие, а съзнанието на болния се помрачава. Най-типичният симптом обаче бил подути и почернели лимфни възли, от където идва и името на болестта – Черна смърт. Далеч по-тежки били вътрешните увреждания, които предизвиквала чумата – тя поразявала белите дробове и останалите органи, като причинявала сепсис. По телата на заразените се появяват бубони – подутини с диаметър между 1 и 10 см.

Лекарите нямали представа как да я лекуват, защото до тогава никой не се бил сблъсквал с подобно нещо. Тъй като болестта е силно заразна, много медици отказвали да помагат на пациентите. Хората умирали бързо – от няколко часа, до 2-3 дни след заразяването. Смята се, че около 90% от всички заразени от Черната смърт не са оцелели. Бактерията била напълно непозната за имунната система на тогавашните европейци.

Чумата се разпространявала толкова мълниеносно, че хората започнали да смятат, че Бог им е изпратил наказание за човешките грехове. В следствие на това обичайна гледка из градовете на Европа освен масовите погребения, станало публичното самобичуване – вярващите се разкайвали и се молели с дни. Смятало се, че разпространители на чумата са кучетата и котките, поради което започнало тяхното масово избиване.

Това обаче било огромна грешка, защото истинските преносители били плъховете и бълхите, които продължили да се размножават дори още повече.

От къде тръгва голямата чума?

Поради климатичните изменения в пустинята Гоби, гризачите започнали да напускат изсъхналите тревни площи и да пренасят заразата в по-населените региони, където отивали да търсят храна. Смята се, че заразата е живеела в тях още от т.нар. Юстинянова чума от 6-7 век, но е била ограничена.

Епидемията обаче се възражда поради една човешка лакомия – монголоидните раси редовно ловували за мармоти, тъй като смятали месото им за деликатес. И страшно се зарадвали на преселението на тези гризачи, без да подозират какво ще им донесе то.

През октомври 2010 г, учени специализиращи в областта на медицинската генетика обявиха свои предположения, че и трите от големите вълни на Черната смърт вероятно са започнали от Китай, след като страната е завзета от монголите през 13 век. Смята се, че тя е убила най-малко 25 милиона души в Китай и други азиатски страни в първите 15 години преди да достигне Константинопол през 1347 г. Година по-рано данните за чумата вече плашат Европа – Индия, Татария, Месопотамия, Сирия и Армения били покрити с мъртви тела.

За основни виновници за настъпването на Черната смърт в Европа се смятат търговци от Генуа, които избягали от град Феодосия на остров Крим. Той бил обсаден от монголите, които хвърляли заразени трупове през градските стени за да разпространят чумата сред местното население и да го накарат да капитулира. Успелите да избягат търговци донесли болестта в Генуа, Венеция и Пиза. Една от идващите от Крим галери обаче била принудена да напусне Италия и акостира на френското пристанище в Марсилия. Така до юни 1348 чумата вече е завладяла Франция, Испания, Португалия и Англия. След това се разпростира на север през Германия, Шотландия и Скандинавия от 1348 до 1350 г. До Русия стига през следващата година.

Чумата достига няколко региона в Близкия Изток по време на пандемията – Египет, Ирак, Сирия, Палестина, Ливан, а на места дори се повтаря.

Заразата не пропуска и свещеният град Мека. Мюсюлманските религиозни учени смятат чумата за „Мъченичество и милост“ от Бога, осигуряваща мястото на вярващите в рая, а за невярващите тя е наказание. Някои мюсюлмански доктори се обявяват против опитите да се предотврати заболяване изпратено от Бог.

- реклама -