комари, глобално затопляне

Най-коварните вируси: Болести, пренасяни от комари, убиват стотици хиляди всяка година

Вирусите, предавани чрез комари, всяка година убиват повече от милиони хора по целия свят. Сред най-смъртоносните са денга и малария.

Денга е остро инфекциозно заболяване, което е причинено от вируса денга. Вирусът се разпространява от комари. Заболяването е познато още като трошаща костите треска, защото причинява изключително силна болка, при която болният има чувството, че костите му се трошат.

Денга започва много внезапно – с втрисане, повишаване на температурата до 40-41 градуса. Имунитет срещу Денга не се изгражда. Всяко следващо заразяване и преболедуване може да доведе до по-тежки последици. Денгата се среща основно в Китай, Южна Азия, Китай, Япония, Централна Америка.

Вирусът Зика е още по-опасен, особено за бременните жени и неродените им деца.

За разлика от Денга Зика преодолява не само кръвно-мозъчната бариера, но минава и през плацентата и поразява мозъка на ембриона и води до микроцефалия.

В периода от 2015-2017 г. след заразяване на бременни жени със Зика се родиха 3 500 бебета с увреждане на нервната система или очите.

През 2016 г. имаше епидемия от Зика, която започна от Бразилия и се разпострани в Сингапур, Тайланд, Бангладеш, Виетнам, Камбоджа и Индонезия. Сред страните, които докладват за вродени дефекти са Канада, Коста Рика, Словения, Испания и САЩ.

Маларията е една от водещите причини за смърт в света, особено сред децата в Третия свят.

Симптомите са втрисане, високата температура и изпотяване. Последователността на тези симптоми се нарича малариен пристъп и се повтаря на определен период от време в зависимост от вида малария. Всяка година около половин милион души умират от малария. По-голямата част от смъртните случаи са в Африка на юг от Сахара.

До средата на миналия век маларията се е срещала и в България.

През 1965 година България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария. У нас през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци.

 

- реклама -