Най-кървавите спортни истории: Двама приятели в хокея, които за минути се превръщат в убиец и жертва

Словакия. 5 януари 2008 г. Коли преминават по покрития със сняг път, който води до Кошице. В една от тях пътуват хокеистът Ладислав Шчурко и хокейният съдия Марек Липтай.

Ладислав и Марек се запознават през 2002 г.

Двамата хокеисти бързо станали най-добри приятели, но след няколко месеца се разделили. Единият от – привлечен от страхотна оферта в Северна Америка, а другият останал в Словакия. Зад океана обаче Ладислав нямал този успех, на какъвто се радвал в родината си. Той се завърнал в Словакия. Започнал да се състезава за хокейния клуб в Кошице. Там отново срещнал Марек. Като състезател Марек нямал особени успехи, но не искал да излиза от хокея. Станал съдия и бил почти щастлив. Почти, защото все не му стигали парите.

Онази нощ в колата двама се скарали, обиждали се.

Ладислав разказва година по-късно, че след поредна обида от Ладислав, извадил нож и намушкал приятеля си в корема. Кръвта бликнала и Ладислав излязъл изплашен навън. След удара Марек все още дишал. Опитал се да излезе на пътя, но не успял.

 

В този момент Шчурко обезумял и в безпаметност започнал да нанася удари с ножа върху приятеля си.

„Спомням си само първия удар, а след това, когато се събудих, видях, че съм нанесъл на Марек 18 или 19 прободни рани”., споделя Ладислав. Осъзнавайки какво е направил, хокеистът завлякъл тялото на приятеля си в гората край пътя. Влачил го около 300 метра.

Заровил го в снега, качил се на колата и се прибрал.

Дни по-късно се върнал, за да прикрие следите. Влачил тялото по-навътре в гората. Опитал се да изкопае дупка, но земята била замръзнала. Погребал тялото на 20-30 см под повърхността. Лопатата прибрал в колата.

След убийството Ладислав продължил да се състезава, все едно нищо не е станало.

Тялото на Марек било открито през декември същата година, от следови кучета. В джоба му бил телефонът със сим-картата. Месеци наред нямало съмнение срещу Ладислав, че може да е убиецът. Бил разпитван само като негов приятел.

Успокоен, че ще му се размине Ладислав дори станал шампион на Словакия. „Знаех, че съм направил ужасно нещо, но не можех да се откажа от отбора. Исках да завърша сезона. Аз наистина харесвам хокея.“, разказва по-късно Ладислав.

 

Ладислав е арестуван 2009 г., четири месеца след намирането на трупа на Марек.

Първоначално Ладислав признал, че е извършил убийството, но след това по съвет на адвоката си – се отрекъл от показанията. „Бях в колата, сбихме се, но след това не си спомням нищо.“, казва в новите си показания хокеистът.

Въпреки че вината му все още не била доказана, Кошице развалили договора с него. Ладислав осъзнал, че няма да се измъкне от наказанието. Като не се признавал за виновен го грозяли 15 години затвор, ако вината му бъде доказана. А доказателства имало достатъчно. Затова Ладислав решил да сътрудничи на разследващите, за да намали присъдата си.

През 2012 г. Ладислав сключи сделка и съдът му даде осем години затвор.

Адвокатите му обжалваха присъдата като настояваха, че Ладислав има психически проблеми и не е осъзнавал какво прави. В крайна сметка психиатър е освидетелствал хокеиста – имал проблеми с психиката. И това стана причина за намаляване на наказанието му. Ладислав е освободен предсрочно през декември 2015 г. за добро поведение.

Мотивите за убийството оставан неясни и до днес, но има няколко хипотези, които обикалят из обществеността:
Любовно разочарование

Знае се, че Марек е имал проблеми с парите. Ладислав често му помагал, дори го взел да живее в апартамента си. Според някои местни медии двамата имали интимни отношения. Но в един момент Марек се влюбил в момиче и дори планирали сватба. Това докарало Ладислав до безумна ревност, заради която убил приятеля си.

Уредени мачове

Според други хипотези, Марек участвал в уреждането на мачове. Бил замесен в схеми за залагания, но в един момент решил, че не иска повече да се занимава с това. Мислел да се предаде на полицията. Но несъмнено при разследването името на Ладислав щяло да бъде замесено. Той се опитал да го разубеди, но разговорът тръгнал в грешна посока. И спорът прерастнал в убийство.

Лъжа за пари

Трета теория, която витае из медии и общество е изнудване за пари. Марек разказал на Ладислав, че е болен от рак и трябва да се подложи на лъчетерапия, за която му трябват много пари. Ладислав помогнал на приятеля си, но скоро разбрал за лъжливата диагноза и побеснял.

Самият Ладислав никога не признава причината за зверското убийството

Живот и спорт след затвора

След като излиза на свобода през 2015г. Ладислав споделя:

„Бях правилно осъден и уважавам съдебното решение. Сега мисля само как да започна нормален живот. Не мога да изтрия миналото, но трябва да се примиря с това и да се опитвам да не разочаровам никого повече ”.

След излизането си от затвора Ладислав се страхувал, че все още обществото ще го сочи с пръст и ще го нарича убиец. Но спортът бил в кръвта му и успял да се включи в някои малки отбори. Две години след освобождаването си, той започва да играе за Детва, малък отбор с добри перспективи.

Вече устроил новия си живот, хокеистът е застиган от черното минало.

Журналистическо разследване показва, че Ладислав никога не носил нож в себе си. Което поражда две версии – или оръжието е било на приятеля му, или Ладислав го е взел в онази нощ предумишлено. Което би променило наказанието му.

 

- реклама -