Норвегия, НАТО, учения Русия

Най-голямото военно учение на НАТО след Студената война започна в Норвегия

Най-големите военни маневри на НАТО след края на Студената война започнаха в Норвегия.

Сценарият включа възстановяване на суверенитета на скандинавската държава след атака на „въображаем агресор“, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Русия, която граничи с Норвегия, е уведомена за ученията „Единен тризъбец 2018“ (Trident Juncture 2018) и е поканена да прати наблюдатели, но е все още недоволна.

Руското министерство на отбраната заплаши, че ще отговори на засилената военна активност на Алианса край западната граница на страната.

В започналите днес маневри, които ще приключат на 7 ноември, участват около 50 хиляди военни от всичките 29 държави от НАТО плюс войници от Швеция и Финландия.

В ученията, които обхващат централни и източни райони на Норвегия и част от акваторията на северния Атлантически океан и на Балтийско море, ще се включат около 65 кораба, 150 летателни апарата и 10 хиляди танка и други сухопътни превозни средства.

Ройтерс отбелязва, че тези дни температурите в Централна Норвегия са паднали под нулата, което съответства на задачата – отбрана на северния фланг на НАТО.

„Силите са на позиция; те са интегрирани и започват обучение за усъвършенстване на уменията в голяма бойна операция през следващите две седмици“, каза пред агенцията полковник Ейстейн Кварвинг в Обединения щаб в Норвегия.

Миналия месец Русия проведе своите най-мащабни военни маневри от 1981 г. В ученията „Изток-2018“ (Восток-2018) край границата с Китай бяха мобилизирани 300 хиляди войници, сред които китайски и монголски.

По план бе предвидено ученията на НАТО в Норвегия да включват 35 хиляди военни, но през през последните месеци числеността им нарасна, вкл. заради присъединяването на американския самолетоносач „Хари Труман“ с около 6000 човека персонал.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., у западните съюзници нараснаха опасенията от евентуална руска агресия. Затова Норвегия поиска удвояване на контингента морски пехотинци от САЩ, които всяка година преминават обучение на нейна територия.

- реклама -