Най-големият телескоп в света улови 100 бързи радиосигнала

Най-големият радиотелескоп в света събра впечатляващо количество от странните бързи радиосигнали, идващи от галактика, отдалечена на 3 милиарда светлинни години от нас. Сигналите са изключително къси, но много мощни емисии на радиовълни.

Въпреки че все още не сме сигурни какво всъщност представляват те и какво точно ги излъчва, тези конкретни сигнали бяха проследени до източник, наречен FRB 121102, един от малкото сигнали, които бяха прихванати да се повтарят.

Петстотинметровият сферичен радио телескоп FAST

сканира част от небето, откъдето произлиза FRB 121102 и успя да открие повече от 100 сигнала между 30 август и първите няколко дни на септември. Това е най-големият брой открити сигнали досега от този източник, като само на 3 септември са били засечени 20 импулса.

FRB 121102 е един от само 10-те известни повтарящи се радиосигнала и първият засечен някога. Фактът, че се повтаря, направи възможно да бъде открит неговият произход, галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от Земята, а вероятният източник е неутронна звезда, движеща се по невероятно мощно магнитно поле.

FAST е най-чувствителното устройство в света, което се намира в югозападната китайска провинция Гуйджоу и е с размери 600 метра, което го прави и най-големият телескоп в света.

Бързите радиосигнали са едни от най-невероятните астрономически събития, които някога сме наблюдавали, коментират учени. Те се появяват само за част от секундата.

Последните оценки сочат, че може би над 150 такива сигнала могат да бъдат уловени от Земята всеки ден. Като се има предвид, че повечето от тях са еднократни, засичането им е просто въпрос на късмет, тъй като телескопите трябва да бъдат обърнати към правилното място в точното време.

- реклама -