Зума

Най-големите политически скандали в света: Джейкъб Зума – експрезидентът, който винаги оцелява

Сочен за герой против апартейда, бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума загуби авторитета и поста си миналата година след множеството скандали, белязали деветгодишното му управление.

През 2017 г. Върховният съд в Южна Африка гласува за възобновяване на 783 обвинения в корупция и измами срещу президента, което доведе до неговата оставка през февруари 2018 г.

Джейкъб Зума е наричан „тефлоновия президент“, тъй като успява да излезе сух от тежките скандали, в които името му е замесено през годините. Официален доклад също така го забърка и в скандал с подкупи, в който е замесена богатата индийска фамилия Гупта.

Зума подаде оставка на 15 февруари 2018 г. след девет години на власт. Тогава управляващата партия Африкански национален конгрес (АНК) приветства оттеглянето на президента, заявявайки, че оставката му носи сигурност на страната.

В 30-минутно прощално обръщение към нацията тогава 75-годишният Зума обяви, че подава оставка „с незабавен ефект“, но все пак отбеляза, че не е съгласен с решението на партията, макар като дисциплиниран член му се подчинява.

„Служих на народа на Южна Африка по най-добрия начин, на който съм способен. Когато обаче приех преразпределението, разбрах и се задължих да се подчинявам на върховния закон на страната, на констутицията“, каза той.

Зума преговаряше с лидерите на АНК за излизането си от властта повече от седмица, но не успя да постигне споразумение за условията и момента на оттеглянето си.

Зума ставна президент през 2009 година. Вторият му мандат трябваше да изтече през 2019 година. Той обаче беше засегнат от корупционните скандали около богатата фамилия Гупта.

Влиятелната фамилия, която има бизнес интереси в компютърното оборудване, миннодобива, авиацията, енергетиката, технологиите и медиите, е обвинена, че заедно със Зума е оказала влияние върху държавата чрез доходни сделки и дори е повлияла върху министерски назначения.

През август миналата година започна разследване срещу Зума. Той беше обвинен, че е съпричастен към широкоразпространено незаконно забогатяване по време на своето управление.

На първия ден от изслушванията председателят на съда Реймънд Зондо се оплака, че шпионската агенция на страната, която се смята за лоялна към Зума, възпрепятства разследването.

„Агенцията за държавна сигурност не успя да отговори на нашите очаквания и искания по отношение на бърз процес за изясняване на достъпа до секретна информация“, имайки предвид служителите, за които се изисква разрешение да работят със строго секретни материали.

Той също така каза, че общественият отговор на молбата за доказателства за скандала покрай Зума „е доста разочароващ“. „Ако тази комисия върши правилно работата си, имаме нужда от доказателства“, каза той.

Всъщност Зума назначи започването на разследване срещу него по заповед на Висшия съд седмици преди да бъде принуден да подаде оставка, след като критиките срещу него в собствената му партия – Африканския национален конгрес, достигнаха небивала височина.

Правин Гордан, бивш финансов министър, който сега отговаря за ръководените от държавата компании, е пресметнал, че около 100 млрд. ранда (6,8 млрд. долара) държавни средства са били източени чрез свързано с корупция раздаване на победи в държавни търгове.

Зума категорично отрича да е злоупотребявал с положението си.

През декември 2018 г. съдът в ЮАР реши, че Зума трябва да възстанови средствата, платени от държавата за множеството съдебни дела, водени срещу него по обвинения в корупция в продължение на повече от десетилетие. Според изчисленията той дължи между 1 и 2,2 млн. долара за съдебни разходи.

Личният живот на бившия президент също е съпроводен от множество скандали. В момента той има пет жени, като се е женил общо 7 пъти. Последната му супруга е на 25 години, а синът им е 23-тото дете на Зума.

- реклама -