Берлускони Кавалерът

Най-големите политически скандали: Силвио Берлускони – „Кавалерът“ на 82, който няма спирачки

Силвио Берлускони спечели пореден вот в Италия. Вероятно ви се вижда странно, но 82-годишният политик влиза като евродепутат от собствената си партия „Форца Италия„, след като за него са гласували 557 000 избиратели.

Преди това обаче, Комисията за борба с мафията към италианския парламент обяви петима кандидати за евродепутати за „негодни за участие във вота за Европейски парламент“, в това число и милиардерът и премиер на страната цели три мандата Силвио Берлускони.

„Всички те в момента са разследвани или обвиняеми по съдебни дела“, заяви председателят на комисията Никола Мора.
Това е краят на историята…
Началото започва така:
Най-успешният италиански политик за всички времена, премиер три пъти, хулен, съден, и някак си винаги изгряващ като модерен феникс на съвременната политика.
На „Ботуша“ политическият живот никога не е скучен. Емоционален – най-меко казано, и кореспондиращ с темперамента на италианците. „Кавалерът“ обаче бие всички рекорди, включително и този за политически тарикатлъци, гафове и неприлично поведение.
Първо – това е човекът, влязъл в историята на Италия, като заемал поста на министър-председател без да е имал какъвто и да е управленски или административен опит преди това. Сега можете да си мислите за Тръмп, но истината е, че Берлускони беше първият шоу бизнесмен в голямата политика.
Роден в Милано на 29 септември 1936 г., като притежател на медийната империя “Медиасет” и футболния клуб “Милан”, Берлускони влиза в политиката през 1994 г. начело на “Форца Италия”.
Тогава е назначен за министър-председател за първи път. Според мнозина – за да избегне затвора. На поста остава до 1995 г. и отново от 2001 до 2006, и от 2008 до 2011 г. За девет години ще влезе в историята като най-дълго прослужилия премиер на Италия от Втората световна война и третият от обединението на Апенините, след Бенито Мусолини и Джовани Джолити.
Мандатите му начело на държавата са съпроводени от серия международни гафове, противоречиви изказвания за жените, мюсюлманите, първия цветнокож президент на САЩ, други световни и европейски лидери, бракове, разводи, секс скандали с непълнолетни проститутки, “Бунга-Бунга”-партита и какво ли още не.
Конкретно: Челният сблъсък на Берлускони с правораздавателните органи е през 2006 г., когато съдът в  Милано разисква дали има достатъчно доказателства за съдебен процес срещу него по обвинение в корупция и подронване на авторитета на министър-председателската институция. Според обвинението Берлускони е предложил подкуп на английския адвокат Дейвид Милс, за да даде фалшиви показания по друго дело срещу бившия премиер.
Премиерът Романо Проди се включва в делото с обвинение, че скандалът накърнил имиджа на институцията и настоява за обезщетение от страна на обвиняемите на стойност от 250 хиляди евро.
Това е първото от 25-те съдебни дела срещу Берлускони в последните години, по което бившият министър-председател бива признат за виновен.
През 2011 г. „Кавалерът“ се изправя пред съда в доста пикантно и пълно с противоречие дело по обвинение за сексуални контакти с непълнолетно лице.
Според обвинението Берлускони е имал сексуални отношения повече от 10 пъти с мароканската танцьорка на кючек Карима Ел Махруг, известна с прякора „Руби – Крадлата на сърца“. Освен това Берлускони е злоупотребил със служебно положение, когато през май миналата година се намесил за освобождаването на мароканката, задържана за кражба на 3000 евро от нейна съквартирантка.
Върховният съд го оправда поради липса на достатъчно доказателства срещу него. Основната теза на съда е, че Берлускони не е знаел каква е възрастта на танцьорката.
През 2013 г. е признат за виновен за укриване на данъци. Заради преклонната му възраст, три години му бяха директно опростени, а за останалите трябваше да положи общественополезен труд. За сметка на това, след 19 години като член на камарата на депутатите на парламента на Италия, новоизбраният член на Сената беше лишен от мястото си. През 2018 г. съдът го реабилитира, което му позволи отново да участва в избори.
В момента 82-годишният милиардер е с повдигнати обвинения за това, че е платил на свидетели да дадат неверни показания за известните си „Бунга-Бунга“ партита.

Обвиненията се основават на подслушани телефонни разговори както на девойките, така и на хора от обкръжението на Берлускони.

По делото, получило името „Руби тер“ се проверят 23 души, включително адвоката на Берлускони, редица девойки и други участници в т.нар. елегантни вечери, както политикът определи купоните, които получиха от медиите прякора „бунга-бунга“.

Това обаче не попречи на Берлускони да играе решителна роля във формирането на сегашното правителство на Италия. Само няколко дни след сформирането на кабинета „Кавалерът“ рязко се разграничи от популистите и заяви: „Или те, или ние!“. След което призова италианците да излязат на протест по улиците.

А после се кандидатира за Европарламента, „за да спаси Италия“ и спечели!

- реклама -