Най-големите мексикански наркобарони: Ел Майо-ученият от Харвард, управляващ състояние за милиарди

Арестът на Ел Чапо едва ли ще доведе до ликвидиране на транснационалния картел. Картелът Синалоа расте.

Синовете на Чапо – Иван Арчивалдо и Хесус Саласар, нямат намерение да се отказват от управлението на наркоимперията, съградена от баща им. Те разработват иновационни варианти за наркодоставки, разширение на опорните точки, вербовка на нови агенти в административните и силови структури на САЩ, Канада и други западни държави.

Но вътрешните проблеми на картела наследниците на Чапо ще трябва да решават радикално.

Сега картелът се командва от Исмаел Самбада – Ел Майо, и Хуан Еспарагоса – Ел Асул. Те са от старата школа наркотърговци, обучени, че лошият мир е по-добър от добрия скандал. Те бяха инициаторите на срещата за мирен диалог между наркокартелите и подялба на сферите на влияние. Но тези опити се провалиха от агресивните конкуренти – картелите, Халиско и Лос Зетас атакуват по целия фронт.

Исмаел Самбада е 70-годишен бивш работник от маковите полета. Той се  бори да запази властта в най-големия световен наркокартел, контролирайки състояние от най-малко 3 млрд. долара, според оценки на Индекса на милиардерите на Bloomberg.

DEA предлага $5 милиона за помощ при залавянето на Ел Майо

В продължение на няколко десетилетия Ел Майо и картелът Синалоа изградиха империя за кокаин, хероин и трафик на хора, променяйки продуктовите линии спрямо търсенето, контролирайки пазарите в САЩ и разширявайки каналите за износ чак до Австралия. Смята се, че наркокартелът е изпирал пари през някои от най-големите световни банки, използвайки местни компании и офшорни сметки.

Той налива пари в почти 250 компании, много от които все още работят, според Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA). Мрежата от фирми се простира от Кулиакан, столицата на Синалоа, до Панама, Хондурас и Колумбия. Тя включва аква парк и детска градина, за която се смята, че е управлявана от дъщерята на Самбада – Мария Тереза.

Министерството на финансите на САЩ я посочи като част от организацията на баща й през 2007 г. заради ролята им в собствеността на фронт-компании на картела.

„Той има много разнообразно портфолио. Макар да има само начално образование, той е получил образование на ниво Харвард от някои от най-богатите, интелигентни и проницателни наркобарони, които Мексико някога е имало“, посочва Майк Виджил, бивш шеф на международните операции в DEA.

Когато полицията в Мексико залови наркотици, количествата са големи

 Когато полицията в Мексико залови наркотици, количествата са големи

Картелът е печелил средно 11 млрд. долара годишно от продажби през северната граница, според анализ на Bloomberg, базиран на данни за конфискация и ценообразуване от DEA. Тази цифра вероятно е консервативна, тъй като изключва приходите от пазарите извън САЩ. Изчислението също така предполага, че половината от всички наркотици, предназначени за САЩ, са конфискувани.

Според анализа висшето ръководство взема най-малко 5% от брутните приходи на картела, според източници на Bloomberg, близки до дейността на картела. При тази скорост Самбада би натрупал 3 млрд. долара от 2001 г. досега.

Но сега, когато партньорът на Ел Чапо се скри на сигурно място в планините на Северно Мексико, а Държавният департамент на САЩ предлага награда от 5 млн. долара за информация, която да доведе до неговото арестуване, последният бос може би губи контрола върху най-големия наркокартел в света.

Цифрата на убийствата в Мексико лети в небесата, тъй като бившите съюзници на Ел Чапо усещат вакуум във властта, а регионалните съперници показват мускули.

Американските власти затвориха част от компаниите, но не всички. Мексиканските закони за конфискация на активи имат много вратички.

Картелът Синалоа успя да оцелее отчасти заради способността си да действа като бизнес, да реагира на промените в търсенето, да управлява международните вериги за доставки и да създава мрежи на световните пазари.

Под ръководството на Самбада картелът разшири доставките на прекурсорни химични вещества до Китай, внасяйки суровините и доставяйки готовия продукт на пазарите в САЩ и извън него.

Засега Самбада остава в планините на Синалоа. С 63-годишния Ел Чапо, който е изправен пред съда, и Самбада, страдащ от диабет, линията на приемственост е неясна, ако той умре. Синовете на Чапо са все по-ангажирани в операциите на картела, но нямат опита на баща си и неговия партньор.

- реклама -