Най-големите мексикански наркобарони: Екзекуторът Ласкано хвърлял жертвите си на лъвове и тигри в имението си

Мистериите около Хериберто Ласкано започват още от раждането му. Според САЩ той е роден на 25 декември 1974 г, а според мексиканските власти – е роден 1975 година.

Служил е в специалните части на мексиканската армия.

Ласкано се е обучавал в САЩ и Израел, където е придобил различни бойни умения, както и как се използват взривни вещества, висококалибрени пушки и гранатомети. Напуска след 8 години служба в спецчастите. Докато работи като полицейски служител в Тамаулипас, Ласкано се изкушава да работи и за един от двата най-влиятелни наркокартела в Персийския залив.

През 1998 г. Ласкано е приет в „Лос Зетас“ от Озиел Карденас Гийен и Артуро Гузман Десена. През 2004 г. Ласкано известен също като Ел Ласка, оглавява „Лос Зетас“, след смъртта на Гузман. Реформира картела, създава военна йерархия в организацията и дава на ръководителите на отряди звена като „лейтенант“ и „командир“. Хериберто Ласкано, известен като „Ел Вердуго“ (Екзекуторът), ръководи армия от 10 000 членове на картела, действащи от река Рио Гранде до Централна Америка.

Методите за мъчение, които Хериберто Ласкано прилага, му печелят прякота Екзекутора. Известно е, че сам е извършил стотици убийства. Убива жертвите си като ги хвърля за храна на лъвове и тигри, които отглежда в ранчото си.

Зетите са първият мексикански картел, който публично показва своите обезглавени съперници.

През 2006 г. най-известните двама полицейски служители в курортния град Акапулко са убити. Отрязаните им глави са намерени забити на шипове пред правителствена сграда с послание, подписано с „Z“, което гласи: „За да се научите да уважавате“.

Под ръководството на Ласкано, Зетите са извършили много от най-известните и зверски престъпления в нарковойната в Мексико.

Приписват им се най-малко 47 500 смъртни случая, преди правителството да спре да публикува официални данни през септември 2011 г. Сред зверствата им са избиването на 72 мигранти в северната провинция Тамаулипас ​​през 2010 г ., бягството на 151 затворници през 2010 г. от затвор в Нуево Ларедо, убийствата на американския таен агент Хайме Сапата през 2011 г.

Смята се също, че Зетите стоят зад убийствата на стотици хора, погребани в масови гробове на мястото на клането на мигранти през 2010 година.

Мистерия около раждането му, мистерия около смъртта му

Хериберто Ласкано е убит на 7 октомври 2012 година при престрелка с морски пехотинци, елитна част от мексиканските въоръжени сили. Престрелката е в град Прогресо, на бейзболен стадион. Убийството не е целенасочено срещу Ласкано, унифромените са аткували членове на наркокартел, без да подозират, че там е лидерът на Зета. Говорителят на мексиканския флот Хосе Луис Вергара съобщава „За нас това бяха просто двама престъпници. Нямахме индикации, че това е Ел Лазка“.

На другия ден тялото на убития мистериозно изчезва от погребалния дом.

То е оставено за идентификация и погребение. Твърди се, че тялото е откраднато от въоръжени мъже, които нахлули в погребалното бюро рано сутринта в понеделник.

Че жертвата е Ласкано става ясно едва, когато властите анализират пръстовите отпечатъци и снимки на трупа, съпоставени с базата данни. Има разминавания в данните, които будят подозрения дали наистина Ласкано е убит или е включен в програма за защита на свидетели например. Така например височината на мъжа, който е убит се разминава с около 10 см с данните за ръста на Ласкано, които службите са разпространили в бюлетина за издирването му.

Мексикански власти обмисляли ексхумиране на останките на родителите на Ласкано. Службите искали ДНК на родителите му, за да ги съпоставят с проби, взети от тялото, за да убедят обществеността, че Ласкано е наистина, наистина мъртъв.

Предполага се, че тялото е откраднато от членове на Зета.

Вземането на телата на убитите членове на картела е запазена марка на Зетите – част от тактиката и институционалната култура на военните дезертьори, които са основали групата. „Зетите се грижат за мъртвите си“, казват анализатори. „Ел Ласка е ръководил специален отряд. Имал е един отбор, подобно на морски пехотинци. Те никога не оставят другар.“

Некролог в памет на „Ел Ласка“.

В некролог, публикуван във вестник „Веракруз“, се говори за втората годишнина от смъртта на наркобарона.

„Винаги заедно, докато смъртта ни раздели, и където ни изненада смъртта, ще бъдем. Винаги лоялен.“, пише в статията.

„Винаги ще те помним, приятел и шеф. На твоето семейство, което създаде, му липсваш.“

- реклама -