Артуро Лейва картел накротици

Най-големите мексикански наркобарони: Артуро Лейва – „босът на босовете“

Артуро Белтран Лейва (роден на 27 септември 1961 г.) е един от най-издирваните трафиканти на дрога в Мексико и Съединените щати.

Той е ръководител на картела Белтран Лейва, оглавяван от братята Артуро, Карлос, Алфредо и Хектор.

Картелът е отговорен за производството на кокаин, марихуана, хероин и метамфетамин, тяхното транспортиране и търговия на едро. Той контролира множество коридори за трафик на наркотици в Съединените щати. Извън основната си „дейност“ организацията се занимава и с трафик на хора, пране на пари, изнудване, отвличане, убийства, изтезания, въоръжени грабежи. 

От средата на 90-те години Артуро Белтран Лейва, както се твърди, е накарал мощни групи убийци да се борят за търговски пътища в североизточната част на Мексико. До 2008 г., чрез корупция или чрез силата на сплашването, той успява да проникне в политическите, съдебните и полицейските институции в Мексико, за да открадне класифицирана информация за операциите срещутрафика на наркотици. Смята се, че дори е имал „къртици“ в офиса на Интерпол в Мексико.

Картелът се образува, когато братята успяват да се отделят от могъщия Синалоа.

Под ръководството на Артуро Лейва на територията на Мексико действат най-малко 45 000 наемници. Картелът е известен със своята жестокост. На него се приписват много убийства, като килърите безмилостно обезглавяват своите жертви. Самият Артуро е един от 24-те най-издирвани хора от наркобизнеса, а правителството на Мексико обявява награда от 2,1 милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето му.

На 30 май 2008 г. Министерството на финансите на Съединените щати санкционира Белтран Лейва по Закона за контрол на наркотиците от чужди държави (наричан просто „Закона за Кингпин“) за участието му в трафика на наркотици заедно с трима други международни престъпници. Законът забранява на гражданите и компаниите в САЩ да извършват каквато и да било дейност с него и на практика замразява всичките му активи в САЩ.

Ликвидиране

На 11 декември 2009 г. в Ахуатепек, Морелос, град, граничещ с Куернавака, Артуро Белтран Лейва има коледно парти в къща, разположена в една от най-луксозните жилищни комплекси в Куернавака. Той наема артисти и певци като Рамон Аяла, Лос Кадетес де Линарес и повече от 20 проститутки, за да забавляват гостите си. 

Елитът на специалните части на Мексиканския флот обграждат къщата и се опитват да го заловят, но той успява да избяга при престрелката. Трима въоръжени са убити, както и невинен съсед. Заловени са 11 телохранители. Властите конфискуват 280 000 щатски долара в брой, 16 пушки (AK-47 и AR-15), 4 пистолета, 74 пълнителя за пушки и 1700 снаряда.

Една седмица по-късно – на 16 декември 2009 г., Артуро е проследен до друга луксозна вила, където следва 90-минутна престрелка. Около 200 мексикански морски пехотинци се спускат от два хеликоптера „Ми-17“, а два малки армейски танка заобикалят сградата. Около 20 раздробяващи ръчни гранати са използвани от въоръжените бойци на Белтран Лейва.

Артуро Белтран Лейва и трима въоръжени мъже са убити, четвъртият се самоубива.  Сред иззетите от властите веществени доказателства по време на акцията са 40 000 щатски долара в брой, няколко хиляди канадски долара, пет автоматични пушки (AK-47 и AR-15) и други.

Смъртта на Лейва, който сам се нарича „бос на босовете“, е определена като победа за президента Фелипе Калдерон, обявил война на наркокартелите през 2006 г.

Анализатори твърдят, че използването на специалните военноморски сили е забележителен елемент във войната с наркобароните, защото тези части се считат за елитни бойци, които действат извън обхвата на корумпиращите влияния.

Оттогава армията често участва в борбата на полицията с наркотрафикантите.

Отмъщението

Мелкисед Ангуло Кордова, морски пехотинец, който е убит по време на престрелката с Артуро Белтран Лейва, е погребан с военни почести на 21 декември 2009 г. На следващия ден група въоръжени лица убиват членове на семейството му, включително и майка му.

След престрелките, в детска градина в Морелос е поставен „наркомант“ (предупреждение), а част от сградата е подпалена. Предупреждението гласи, че всеки, който се опита да се намеси в делата на картела, ще бъде наказан.

Какво се случва след това?

Експерти по сигурността неправилно предполагат, че обезглавеният картел ще започне да отслабва. Не след дълго обаче той укрепва позициите си, благодарение на съюзи с други влиятелни групировки в Мексико.

Дори докато другите двама братя – Карлос и Алфрено, са вкарани в затвора, Хектор Лейва успява да удържи позициите на картела и нещо повече – разпростира престъпната дейност на територията на 10 американски щата. Членовете на групировката са обвинени в контрабанда на оръжия, похищения, убийства и разбира се, нелегален внос на наркотици в Европа и САЩ.

През октомври 2014 г. късметът се усмихва на властите в Мексико и те успяват да арестуват Хектор.

По-рано за главата му е обявена награда от 2,5 и 5 милиона долара съответно в Мексико и САЩ.

- реклама -