Най-големите американски технологични компании се жалват от забраната за пътуване на Тръмп

Десетки от най-големите технологични компании в Съединените американски щати са подали съвместно правно оплакване срещу забраната за пътувания, наложена от президента Доналд Тръмп, съобщава AFP.

Сред подалите оплакване са „Епъл“, „Фейсбук“, „Гугъл“, Майкрософт“ и „Туитър“.

Документът е внесен късно в неделя.

Според него забраната „нанася значителна вреда на американския бизнес, иновации и растеж“.

В текста се посочва, че указът ограничава наемането на работници от чужбина и нанася вреди на американския бизнес. Юридическата позиция на общо близо стоте компании е била представена в неделя пред Апелативния съд в окръг Сан Франциско.

Указът представлява „съществено отклонение от принципите на справедливост и предсказуемост, които ръководят имиграционната система на САЩ“, се казва в текста на корпорациите.

В него те посочват също, че той нанася значителна вреда на американските бизнес интереси, както и на иновациите и растежа като цяло. „Имигранти, или техните деца, са основали 200 от 500-те най-големи американски компании, намиращи се в списъка, съставян от списание „Форчън“, посочват още в документа.

Представители на редица компании от Силициевата долина неведнъж са се изказвали срещу забраната, която временно забранява достъпа до САЩ на имигранти от Иран, Ирак, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

В петък, след подаден съдебен иск от щата Вашингтон, федерален съдия в Сиатъл временно отмени указа на Тръмп, нареждайки той да бъде преразгледан. През уикенда от администрацията на Тръмп обжалваха решението, но искането беше отхвърлено рано в понеделник.

- реклама -