оцеляване

Най-екстремалните истории за оцеляване: Смъртоносната околосветската обиколка на семейство Робъртсън

В един януарски ден през 1971-ва година британският млекопроизводител Дюгал Робъртсън качва себе си, своята съпруга и четирите им деца на дървения платноход „Лусет“, който купил с парите, които спестявал през целия си живот. Идеята била семейството да направи голямо морско пътешествие и да опознае света.

Самият Дюгал имал опит във вода – преди да се пенсионира и да стане фермер бил офицер в Британския търговски флот. Цели 17 месеца фамилията Робъртсън – Дюгал, съпругата му Лин, 18-годишния им син Дъглас, 17-годишната им дъщеря Ан и близнаците Нийл и Санди на 9 пътешествали по море-от пристанище на пристанище се запознавали с невиждани и нечувани за тях места.

„Баща ми беше решил, че трябва да ни разведе по света на лодка. Казваше искам да децата ми да учат в университета на света. Истината обаче беше, че всъщност да обиколи света по море беше неговата мечта. Тръгнахме абсолютно неподготвени и никой друг освен него не знаеше нищо за корабоплаването“, спомня си след години Дъглас.

На 15 юни 1972-ра, година и половина след отпътуването им семейството попада на група китове-убийци край островите Галапагос.

Огромните морски обитатели атакуват кораба и му нанасят огромни щети.

За съвсем кратко време плавателния съд започва да потъва

А, всичко с което което разполагало шестчленното семейство били 2 лодки – една спасителна и една гумена и провизии за 6 дни. На борда с тях вече имало още един човек – студента Робин Уилямс, който те качили от някъде по време на пътешествието им.

Успяват да оцелеят като събират дъждовна вода и ловуват констенурки, с които се хранят. „Костенурките бяха нашето спасение. Пиехме кръвта им когато нямахме вода, а месото изсушавахме за да имаме запаси за по-дълго. Мазнините стопявахме на слънце, а с полученото олио мажехме кожите си за да не изгаряме“, разказва още сина на семейството.

Надеждата им била да яхнат теченията на Пасифика, които да ги отведат в средата на океана, откъдето да достигнат Америка. След 16 дни разбират, че плана им няма да проработи и всички се прехвърлят на гумената лодка, която е далеч по-малка от техния брой.

На 23 юли, след 38 дни в открито море, семейство Робъртсън е спасено от японски рибари. Преди да умре от рак през 1992-ра, Дюгал Робъртсън пише книга, която нарича „Да оцелееш в дивото море“. По късно по историята за оцеляването на фамилията е заснет и филм.

- реклама -