Най-добрите термални бани в целия свят

Как изглеждат най-добрите термални бани в света и защо някои от тях са истински притегателен център за туристите?

Термалните бани Гелерт в Будапеща

 

Съществуват от 1913 г. – време, в което жителите на Будапеща са обсебени от манията да се къпят в обществени бани. Днес мястото е популярна туристическа дестинация включително и през зимата. Много е приятно къпането в топлите басейни, докато навън температурата е около 10 градуса. Помещенията на банята са украсени в великолепни мозайки, скулптури, а огромният панорамен прозорец е истинско произведение на изкуствата.

Термалните бани в Сатурния, Италия

Древна римска легенда твърди, че при скандал Юпитер хвърлил по Сатурн мълния. Но Сатурн се навел и мълнията ударила в земята, разбивайки земната кора. Така бил създаден горещ лечебен източник, известен сега като Терме ди Сатурния. Това е горещ минерален извор, разположен във вулканичен кратер. Той привлича туристите вече повече от 1000 години.

Хамамът Кагалоглу — Истамбул, Турция

Хамамът Кагалоглу е построен през 1741 г. Тук има горещи парни отделения за мъже и за жени, отделни стаи за почивка. Хамамът е истинско архитектурно чудо. Неговите мраморни фонтани и грандиозни куполи се поддържат в оригиналното им състояние.

Такарагава онсен – Минаками, Япония

Това навярно е най-живописният СПА комплекс в Япония. В страната има много горещи извори и цари култ към природната красота, затова и мястото е на особена почит. Според местните водата има вълшебна лечебна сила. Затова хора от различни краища идват тук да търсят изцеление от различни болести.

Сандуновските бани в Москва

Съществуват от 1808 година и са водещите обществени бани в Русия, тъй като се славят с лукс. Всяко от осемте отделения е оформено в свой уникален стил. А водата е от много гореща до ледена.

Термас Геометрикас — Пукон, Чили

Една от най-големите в света минерални бани, разположена е в националния парк Вилларика в Чили. Дългите червени дървени мостове съединяват 20 горещи вани, разположени на дъното на каньона и обкръжени от пищна растителност. Гледката се допълва от два водопада, чиято вода охлажда къпещите се туристи.

Термални извори в Алпите, Швейцария

 

Намират се на 2000 метра над морското равнище. Гостите могат да избират между 10 термални басейна, някои от които направо кипят. Оттук се изливат ежедневно милиони тонове вода.

Синята лагуна в Исландия

Една от най-известните туристически забележителности. Горещата вода е с висока соленост и сяра, които придават на езерото приказен син цвят.

Термални извори в Сеул – Южна Корея

Работи денонощно, защото корейците често го посещават след добре прекаран купон или след бурна нощ в клуба, за да се върнат в кондиция и да преборят махмурлука.

- реклама -