Виктор Бут

Най-бруталните руски гангстери: Виктор Бут – Търговеца на смърт

Виктор Бут, наричан още „Търговеца на смърт“ е считан за един от най-големите контрабандисти на оръжия в света за всички времена, правил нелегални доставки за държави като Ангола, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне, Судан и Афганистан в пълен разрез с международните ограничения. Името му се свързва с терористични организации в Африка и Близкия Изток, включае Ал Кайда.

За раждането и детството на Виктор Бут не се знае много. Самият той твърди, че е роден през 1967 в днешен Таджикистан, но според разследването на Южна Африка всъщност е украинец.

Каквато и да е истината, това, което е сигурно, че след разпадането на СССР той започва да изнася огромни количества оръжие от Източна Европа към Африка, Близкия изток и Латинска Америка. За целта създава свои собствени компании за авиационен транспорт на товари.

Бут е полиглот и говори свободно шест езика

Освен руски, той владее английски, френски, португалски, арабски, персийски и есперанто. Според личния уеб сайт на Бут, той е служил в съветската армия като преводач. Преди това е учил във военния институт за чужди езици.

Има данни обаче, че руснакът е завършил и школа към КГБ, след което е пратен на мисия в Ангола, където е участвал в гражданската война.

Именно Ангола е първата страна, до която започва да лети компанията на Бут след основаването й, като превозва товари от правителствата на Франция и САЩ и Обединените нации. Твърди, че ставало въпрос за хуманитарни помощи, замразени пилета и цветя. Не след дълго обаче се сдобива с прозвището „Разбивача на санкции“, тъй като още тогава името му е замесено в нарушения на оръжейното ембарго на ООН в западноафриканските страни като Ангола, Либерия, Сиера Леоне и Демократична република Конго.

Някъде по това време Виктор Бут добавя към летателните дестинации на компаниите си и размирния Афганистан.

Българската следа

В доклад на ООН, публикуван през 2000 година се посочва, че в периода 96-98 година „български оръжейни заводи са изнасяли големи количества различни оръжия на база фалшифицирани сертификати“. Като източник на трафик се посочват компаниите на Бут, които са пренасяли товарите от летище Бургас към Того.

 

През 93-та година руснакът осъществява ключово запознанство с родения в Сирия Ричард Чичакли. Правителството на Обединените арабски емирства наема Чичакли за да създаде безмитна зона на летището в Шарджа. Това дава идеална възможност на Бут да използва аерогарата и да се възползва от безмитната му зона. Според американските служби по това време сириецът става „финансов мениджър“ на руския си приятел.

Когато САЩ започват операцията си в Афганистан след атаките на 11 септември 2001-ва, Бут се явява пред руските власти за да декларира, че никога не е правил доставки за талибаните и Ал Кайда и отрича всякакво сътрудничество с тях. Данните от разузнаването обаче сочат друго – оръжейния трафикант е продавал самолети на талибаните, а със самолети на неговите компании терористите са пренасяли пари и злато.

Новият век се оказва също доста благотворен за бизнеса на руския трафикант – има солидни подозрения, че е доставял пратки за някои от най-големите въоръжени групировки в Африка, осъществяващи атаки в Конго и Кения. Регистрирани са също така срещи с лидери на Хизбула в Ливан, а след свалянето на Муамар Кадафи излизат архивни документи, според които още през 2003-та британското разузнаване е предупредило Триполи, че Виктор Бут регистрира „солидно присъствие в страната и интереси то да се разширява“. Руснакът също така е обвиняван от САЩ в незаконни доставки на оръжия за „Революционните въоръжени сили на Колумбия – народна армия” (ФАРК), смятана за терористична организация от американското правителство. 

Краят на една ера

Тя настъпва през 2008, когато Виктор Бут е задържан в тайландската столица Банкок през 2008 г. по искане на Вашингтон. Две години по-късно той е екстрадиран в САЩ, а през 2012 г. е осъден на 25 години затвор и глоби в размер на 15 млн. долара.

Руският гражданин е признат за виновен, че се е опитвал да продаде бойни ракети на терористи, заговор за убийство на военен персонал на САЩ, заговор за убийството на американски граждани и подпомагане на терористични организации.

Самият Бут твърди категорично, че е невинен и винаги е развивал единствено легален бизнес. За пътуванията към африканските държави неедонократно е споделял, че доставките са били единствено с хуманитарни цели – помагал е на френското правителство след геноцида в Руанда и постоянно на добра воля е возил в самолетите си миротворци на ООН.

 

- реклама -