храм

Най-богатият храм в света къта имане от 5,5 тона злато

Индийският Тирумали Венкатешвари e смятан за най-богатият хиндуистки храм в света.

Toй къта в банка 5,5 тона злато

Банките в Индия дават годишна лихва от 2,5% срещу съхранение на злато от юридически и физически лица. Скъпоценният метал е депозиран преди 2 години.

Храмът се намира в щата Андхра Прадеш в югоизточна Индия и е посветен на едно от въплъщенията на върховния хиндуистки бог Хинду, пазителят на мирозданието. Намиращ се на хълм край град Тирупати храмът е една от най-почитаните светини в региона.

Смята се, че всяка година богомолците оставят в него 100 кг злато и 120 кг сребро

По време обаче на големите религиозни празници се оставят още повече ценни метали, защото тогава в храма идват над 500 000 души.

През април 2013 г. американецът от индийски произход Рамалинга Раджу предостави на храма сума, равна на 2,3 млн долара – това бе най-голямото дарение от чужбина. По молба на Раджу две трети от сумата отиде за създаването на златен гирлянд с тегло от 35 килограма – в Индия е прието да се слагат гирлянди върху статуите на божества.

Храмовете в Южна Индия има огромни запаси от скъпоценни метали. Те се пазят там от древни времена, защото мюсюлманските нашествия не са стигнали до тази част от страната. През 2011 г. в храма Падманабхасвами в южния щат Керала бяха открити скъпоценности и старинни предмети за 15 млрд долара.

- реклама -