Най-богатата кралска фамилия в света: Семейство Сауд и петрола

Сауд
Управляващото кралско семейство на Саудитска Арабия оглавява световните класации за богатство. Състоянието на фамилията се оценява на 1,4 трилиона долара според Forbes.

Началото на саудитската кралска династия е положено през 1744 г. от Мохамед бин Сауд. В момента част от нея е и настоящият крал на Саудитска Арабия – Салман.

По някои оценки фамилията наброява около 15 000 души, но по-голяма част от богатството и властта са съсредоточени в една група от около 2 000 души.

Повечето от средствата идват от търговия с петрол. Брутният продукт на Саудитска Арабия възлиза на 648 милиарда долара и 20 000 долара на глава от населението.

Съперничество във властта

През март беше съобщено официално, че саудитските власти са успели да върнат в бюджета на кралството около 100 милиарда долара след ареста на 11 принцове и четирима министри в края на 2017 г.

Според Мохамед бин Салман целта не е била свързана толкова с парите, колкото с това „да бъдат наказани корумпираните и да се изпрати ясен сигнал, че всички, които са замесени в корупционни афери, ще се изправят пред закона“.

През ноември 2017 година Националният антикорупционен комитет на Саудитска Арабия, оглавен от Мохамед бин Салман, арестува около 200 души – принцове, високопоставени чиновници и бизнесмени. Те получиха обвинения за пране на пари, злоупотреба с власт, подкупност и разхищения.

Съвсем наскоро обаче могъщият престолонаследник стана обект на остри критики от страна на правозащитници заради преследванията на активисти за правата на човека и политически дисиденти.

Неотдавна Саудитска Арабия дори инкриминира онлайн сатирата с мотива, че тя „нарушава обществения ред“. За подобно нарушение законът предвижда до пет години затвор и глоба от три милиона риала или 800 000 долара.

Именно младият, но категоричен Мохамед бин Салман е в центъра на вниманието на световните анализатори през последната година. Принцът не се задоволи само с това да изпревари всички по-възрастни от него в състезанието за властта, но взе присърце грижата да ги унижи, оспорвайки най-скъпото, което притежават: статута им и следователно естественото им право да се ползват от многобройни привилегии, коментира ливанският вестник L’Orient-Le Jour.

Престолонаследникът, новият силен човек на кралството, не се поколеба да арестува или да отстрани на 4 ноември стотици хора, емири и управители, от най-могъщите и богати хора в страната, като се започне от мултимилиардера Уалид бин Талал, шефа на мощната национална гвардия принц Метаб, син на покойния крал Абдулла, при огромна чистка под претекст за борба с корупцията. Последният епизод на саудитската „Игра на тронове“, в който главният герой на заговора изглежда готов на всичко, за да задоволи жаждата си за абсолютната власт в страната, която от създаването си е била управлявана на принципа на консенсуса между членовете на политическия и религиозен естаблишмънт.

Мохамед бин Салман, наричан накратко МБС, всява страх

Помолени от L’Orient-Le Jour за коментар политици, бизнесмени или депутати, които са имали възможност да се срещнат с младия емир, предпочитат да запазят мълчание. Дори извън играта, никой или почти никой не иска да компрометира отношенията си с този, който изглежда вече е най-силният лидер на арабския свят. „Никога не съм виждал подобно нещо. Те сякаш са тероризирани от един Волдемор“, коментира наблюдател от региона.

Това не е първият опит за чистка на бин Салман. За по-малко от три години той отстрани съперниците си, започна война срещу Йемен, инициира блокадата срещу Катар, оспори контрола на уахабитското духовенство, стартира социална революция, без значение колко малка е тя (правото на жените да шофират, правото на развлечение …) и най-вече се опита да заличи всичко, което до тогава беше считано за големите стълбове на кралството.

Говори се, че престолонаследникът е импулсивен и холерик. Необуздан и краен. Войнствен и дързък. И той въплъщава поемането на властта от новото поколение в страна, която претърпява дълбоки промени.

На 29 години, той е най-младият принц, който получава портфейла на министър на отбраната. „Той е любимият син на любимата жена на краля, което издава немалко за намерениятa му“, припомня арабски дипломатически източник, пожелал анонимност. Бащата на бин Салман се влюбил безумно в неговата майка Фахда бинт Фалах бен Султан ал-Хиталайн, която произхожда от влиятелно арабско племе. Подобно на Олимпиада, която подтиква напред сина си Александър Велики, третата съпруга на краля вероятно не е безразлична към мълниеносния възход на сина си.

След латентно напрежение от повече от година, монархът повдига завесата на интрига номер едно в двореца, избирайки своя наследник измежду двамата Мохамедовци. МБС току-що е отстранил за по-малко от две години своя най-голям съперник, довереният човек на американците, престижният министър на вътрешните работи, който направи борбата срещу тероризма приоритет за сигурността на кралството.

„Това, което най-много ме изненадва, е, че успя в кратък срок да се отърве от Мохамед бин Найеф“, казва арабският дипломат.

С жест, който рязко противоречи на традицията на кралството, крал Салман определя МБС като свой наследник с указ от 21 юни 2017 г. Докато баща му страда, младият принц вече не се задоволява само с това да му шепне на ухо какво е най-добро за кралството, а сам взема инициативата. „Той е истински вицекрал. Той е този, който упражнява кралските прерогативи и има армията на своя страна, която е основен стълб на властта му „, казва дипломатът.

Въпреки че в средите на кралския елит се усеща вятърът на промяната, вироглавият млад мъж бърза да финализира визията, която има за своята страна и която счита за прекалено консервативна и бавна. „Той е обсебен от промяната и работи за нея на пълни обороти“, казва Бернар Хайкел, професор по бликоизточни науки в университета на Принстън, който се е срещал с него неколкократно. „Той е много интелигентен и познава в дълбочина страната си. Много харизматична личност e, много енергична“, продължава изследователят.

Появите на МБС по телeвизионните екрани или в интервютата, дадени на западни медии, позволиха да бъде разбит строгия и старомоден образ, който лепят на саудитските монарси. Неговата търпимост и увереност бързо повишиха популярността му. „Той е много талантлив политик. Когато сте с него, имате чувството, че все едно сте с Бил Клинтън. Кара ви да се чувствате център на вселената“, казва Бернар Хайкел.

А сега накъде?

Като има предвид, че кралството му ще отслабва паралелно с изчерпването на петролните запаси, МБС знае, че трябва да извърши спешен социално-икономически преход. Съвместно с консултанстската фирма McKinsey той разработва план, който би му струвал истинско малко състояние. „Визия 2030“ се появява като смел проект. „Той има огромен страх за бъдещето на своята страна, поради зависимостта си от петрола“, казва Хайкел. Той трябва бързо да изведе страната от тази зависимост от черното злато, като диверсифицира икономиката, либерализира пазара, а също и като привлече туристите и превърне кралството в място за забавление в Залива, като Обединените арабски емирства.

Престолонаследникът иска да остави голяма следа в историята. Човекът бърза, с риск да обърне масата, да революционизира своето кралство. Да го превърне в модерна и привлекателна сила, независеща от нефтените си ресурси и способна да претендира за статута на регионален хегемон и да спре иранското влияние. Подобно поведение може само да засили решителността на враговете му да го спрат. А те са много.