Friday the 13th sign against a stormy background with lightning and copy space. Dirty and angled sign adds to the drama.

Най-абсурдните суеверия за петък 13-и (Кои са истински?)

Не е съвсем ясно откъде идват купищата суеверия за този ден – някои търсят обяснение в християнската религия, други го намират в скандинавската митология, трети – в магьосничеството.

Независимо какъв е произходът на суеверията и поверията около този ден, едно е сигурно – някои от тях са едновременно абсурдни и забавни:

Не канете 13 гости на петък 13-и!

Някои хора смятат, че ако на петък 13-и на масата седнат 13 души, нещо лошо ще се случи. Това се свързва с Тайната вечеря в Библията, на която Юда Искариотски е бил последният – тринайсти, настанен на трапезата.

Във Франция пък разказват как година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал.

Съществува и скандинавска версия за фаталното число. 12 богове празнували във Валхала, домът на Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

В древен Рим магьосниците се събирали и организирали групи от по 12 души. Те смятали, че 13-ият е Дявола.

Не раждайте на петък 13-и!

В някои краища на света смятат, че ако бебето се роди на петък 13-и, ще бъде нещастно цял живот. Най-суеверните майки са готови на всичко, за да не родят на фаталната дата.

Не разговаряйте с непознати в петък 13-и!

Най-суеверните хора съветват никога да не разговаряте с непознат на този ден, защото може да ви урочаса и да ви се случи нещо лошо.

Не поглеждайте към числото 13!

Ако видите числото 13 някъде, това ще ви донесе много лош късмет.

Не пътувайте в петък 13-и!

Това е едно от най-разпространите суеверия за петък 13-и. Ако тръгнете на път в този ден, лошият късмет ще ви преследва навсякъде.

Вторник 13-и не е по-добър от петък 13-и!

Освен петък 13-и в някои испаноезични страни смятат и вторник 13-и за ден на лош късмет, защото го свързват с римския бог на войната Марс.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено