PARIS, FRANCE - MAY 14: First Lady Brigitte Trogneux (C) arrives ten minutes before her husband, the new French President elected Emmanuel Macron (not pictured) to attend a formal ceremony as part of the transfer of power from French Former President Francois Hollande (not pictured) at the Elysee Palace on May 14, 2017 in Paris, France. Hollande and Macron spoke together for an hour in the Elysee office. (Photo by Christophe Morin/IP3/Getty Images)

Наистина ли Бриджит Макрон печели 40 000 евро на месец

От 14 май 2017 г. заедно със съпруга си Емануел Макрон, Бриджит Макрон е в центъра на възхищението, но и на много въпроси. Някои дава ли на първата дама заплата от 40 000 евро на месец.

Истина ли е?

След големия успех на Емануел Макрон за Елисейския дворец, всички очи са вперени в него, но също и в неговата съпруга. Начело на Републиката, най-младият от президентите във френската история има нещо, което предизвиква възхищение и коментари, но също и тази, на който й поиска ръката и й сложи пръстена през 2007 г.

На 65 г. Бриджит Макрон се превърна в любимка на Париж и на цялата страна. Впечатлени от нейната интелигентност, елегантност и модните й акценти, първата дама непрекъснато е под наблюдението на феновете, репортерите и под светкавиците на фотографите. Много популярна, бившата учителка по френски език не е пощадена от критики или скандални слухове. Последната история е за сумата, която първата дама е била получила като представителни разходи.

По този въпрос журналистите от „Libé­ra­tion“ са били разпитани от някоя Флорин. Тя посочи публикация, която понастоящем се разпространява във Фейсбук, и попита дали това е вярно.

„40 000 евро. Това е, сумата, която получава Бриджит Макрон на месец като представителни разходи… Сума, платена от всички за някой, който не е избиран от никой. Междувременно съкращаваме медицинските сестри, защото няма да има повече пари“, може да се прочете в публикацията. Отвъд липсата на източник, тази информация е проблематична, тъй като е напълно невярна. Според вестника, който се позовава на съобщението на говорителя на правителството по това време от 10 ноември 2017 г., Кристоф Кастанер – Бриджит Макрон има бюджет от 440 000 евро годишно.

Но тази сума не отива в джоба й. В крайна сметка тази сума е предназначена да „плати екипа си, съставен от специален съветник, който поема поста директор на кабинета на Бриджит Макрон, на съветник, който е началник на кабинета и двама души, отговарящи за секретариата“, обяснява „Libé­ra­tion“. Първата дама не взема тези пари лично и не получава възнаграждение за нейното представителство.

- реклама -