Оскар награди водещ категории реклами трофей загубен

Награди „Оскар“ в четири категории ще бъдат връчени по време на рекламите, артистите обидени

Американската киноакадемия съобщи, че наградите „Оскар“ за операторско майсторство, монтаж, грим и прически и късометражен игрален филм ще бъдат връчени по време на рекламите на тазгодишната церемония.

Това съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Благодарствените речи на победителите ще бъдат излъчени на живо в интернет на сайта Oscar.com и по-късно в телевизионната програма. Целта е по този начин церемонията за наградите „Оскар“ да се вмести в три часа.

Практиката ще продължи и през следващите години, като категориите ще бъдат избирани на ротационен принцип.

Нововъведението, за което се говори от август, без да бяха известни засегнатите категории, предизвика недоволство и сред номинирани, и сред фенове.

„Това решение няма нищо общо с киното. То е за излъчването, за шоуто. То не трябва да предизвиква обсъждане каква е същността на наградите на Академията“ – каза Алфонсо Куарон на церемонията на наградите на Гилдията на режисьорите. – Наградите на Академията трябва да отдават почит на творците в различните категории“.

Куарон е единственият номиниран в „изрязана“ категория, който е и с други номинации, включително за най-добър режисьор и най-добър филм.

Режисьорът на „Вице“ Адам Маккей каза преди време, че е поразен от идеята. Той беше чул слухове, че сред „изрязаните“ категории ще е тази за грим и прически. За него това е несправедливо към хората, работили толкова много, за да преобразят Крисчън Бейл в Дик Чейни.

Миналата седмица на обяда на номинираните монтажистът на „Бохемска рапсодия“ Джон Отман нарече промяната „обидна“.

- реклама -