Нагоре: Залатите ще се повишават (Кога и с колко?)

Нагоре: Залатите ще се повишават – кога и с колко? Работодатели планират повишение на заплатите.

България се намира на 5 място по ръст на инфлацията в Европейския съюз. А от КНСБ са категорични, че заплатите трябва да бъдат вдигнати.

Това вече са направили в една консултанска компания.

Служителите й получават 10% по-високи заплати от месец май. Очаква ги и поредно увеличение.

„Тъй като ние нямаме някаква реална представа и някакво конкретно очакване до каква степен тази инфлация ще продължи и докога”, обяснява Християн Петков – оперативен мениджър пред NOVA.

От компанията казват, че с оглед на растящата инфлация

стъпката е по-скоро задължителна, отколкото препоръчителна.

Специалистите по човешки ресурси са на мнение, че заплатите ще продължат да растат – с различни темпове в зависимост от сектора.

„От гледна точка на тези сектори,

където традиционно се търсят хора и са по-стабилни като

продължителност. Там също забелязваме една актуализация между 3 и 5%”, каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация на труда.

Проучвания в бранша показват, че около 70% от компаниите изпитват проблеми с намирането на персонал. Това според експертите кара бизнеса да увеличава заплатите.

„Заплатите растат толкова, колкото има недостиг на кадри.

Недостиг на кадри в България има от години наред и вие забелязвате как от доста време заплатите вървят само нагоре. И ние почти всяка година имаме между 10 и 15% ръст на заплатите”, обясни Василева.

Не така стои въпросът с малката пекарна на Радостин Великов. За да съществува бизнесът му, е принуден да работи на още две места. А за вдигане на заплатите не може и да си помисли.

„Цената на тока не ни дава такава възможност и това.

Фурни затварят дори. И ние сме на ръба да затворим”, казва Радостин Великов.

Изчислява, че разходите са се вдигнали двойно. Сметката му за ток се е повишила от 800 на 1400 лева месечно.

„Не говорим само за ток. Говорим за всички продукти – брашно, консумативи. Абсолютно всичко се е вдигнало”, обяснява Великов.

Именно високите сметки за ток и по-скъпите суровини

са сред причините някои компании да не могат да си позволят да повишат заплатите на служителите си.  Според икономистите обаче инфлацията няма да продължи да расте.

„Предвид прогнозата на правителството в актуализацията на бюджета за снижаване на нивото на БВП, който е един от основните фактори, които влияят за напомпването на инфлацията, т.е. от 4,8 на 2,9 вероятно инфлацията няма да бъде толкова висока и ще се задържи на годишна база около 10%”, смята икономистът д-р Щерьо Ножаров.

Толкова висока инфлация у нас не е имало от 1998 година,

когато достига 18%. През следващите 24 години не преминава повече от 15%. Годишната инфлация за май 2022 г. е 15,6%. Най-много са поскъпнали транспортните услуги, ток, храна, парно и храна. Войната в Украйна не е единствената причина за това, тази тенденция е започнала още в средата на миналата година, обясни икономистът Георги Вълчев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено