Десислав Трайков

Надзиратели обявиха стачна готовност

Протестна готовност обявиха надзирателите в затворите. Решението е взето след среща с ръководството на Министерството на провъсодието, на която е станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.

В софийския затвор 29 надзиратели се грижат за сигурността и охраняват малко над 800 затворници.

Ивайло Григоров – председател на синдиката на служителите в затворите, припомни че при протестите миналата година основното им искане е било да се увеличи щатът в специализираните дирекции „наказания” и „Охрана”. Беше поет ангажимент за увеличаване на щата през следващите три години, с по 200 бройки годишно, за да няма инциденти и бягства”, каза още Григоров.по думите ме малкият брой служители е проблем и доказателство за това са бягствата през тази година.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви пред БТВ, че министерството е направило необходимото исканията на синдиката за увеличаване на щата да бъдат включени в бюджета за 2020 г., но все още няма потвърждение.

От синдиката на служителите в затворите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще преминат към стачни действия. Още днес изпращат отворено писмо до медиите и отговорните институции в страната, в което посочват проблемите и настояват за залагане на сума в бюджета, с която да се осигури разкриването на тези 200 щатни бройки.

- реклама -