Надя Василева, управител на компания за подбор на кадри пред FN, с решение как да се справи бизнесът с липсващите кадри в туризма

Идва зима и тече трескава подготовка за новия зимен туристически сезон. Но…Отново нямаме кадри да обслужват курортите ни, алармира бизнеса. Как да се справи бранша с липсващите кадри, отговорът от Надя Василева, управляващ директор на „МенпауърГруп България“.

Надя Василева е управляващ директор на „МенпауърГруп България“. Тя е завършила „Икономика на труда“ и „Международни икономически отношения“ в УНСС. Има МВА диплома от City University. Василева ръководи „МенпауърГруп България“ от стъпването на компанията у нас в началото на 2007-ма година.

Защо преди старта на зимния туристически сезон отново имаме проблем с наемането на кадри в този сектор?

Работодателите имат сериозен проблем с намиране на хора за всякакви позиции в момента.

Вдигането на заплатите у нас не е здравословно за бизнеса. Доста компании са склонни да затворят офисите у нас и да пренасочат бизнеса си в други страни, защото не могат да издържат на липсата на хора и на вдигането на заплатите, което се наблюдава в момента.

Все пак заплатите у нас са най-ниските в Европа. Къде ще пренсочат бизнеса си?

В страни извън Европа. Украйна, Албания, Македония, Сърбия, Азия, дори Турция. Тези дестинации имат наличие на хора и заплатите не  са по-високи от нашите, дори са и по-ниски.

В сектор туризъм от къде туристическите бранш внася работна ръка?

Тайланд, Индонезия и Индия. В тези държави има добре развит туризъм и подготвени кадри.

Защо у нас не се подготвят добри кадри за туризма?

Липсват достатъчно хора, които искат да работят в сектора а и образователните институции трябва да се преструкторират да подготвят бързо желаещите да работят, да предлагат квалификации на всякакви хора от различни възрасти. Обучението не е функционално и компаниите нямат време да чакат 2-3 години, за да се подготвят някакви специалисти. В момента решението е целенасочен внос на кадри от вън и организиране и бърза преквалификация на хора, които искат да работят.

- реклама -