Надя Василева, компания за човешки ресурси за FN: През лятото бизнесът търси да назначи финансисти, застрахователи и брокери

Положителни данни за наемане на служители отчитат работодателите през следващото тримесечие. Това показват резултатите от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

В него са участвали 620 работодатели, от които 79% не предвиждат увеличение на персонала, 18 на сто ще го увеличат и 3% планират да го намалят. Не се търсят вече хора за туризма, а предимно финансисти, застрахователи и брокери на недвижими имоти, заяви специално за Flashnews Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

Работодателите във всички 5 региона на България планират да увеличат числеността на служителите си в периода юли-септември, това показва още изследването.


Какви специалисти ще търсят работодателите през месеците юли-септември?

Има нагласа за наемане на работна ръка през следващите три месеца. Има тенденция да се наемат хора на работа. Това е постоянство, което наблюдаваме няколко тримесечия подред. Почти една пета от анкетираните казват, че ще наемат работна ръка, но в сферите – финанси, застраховане, недвижими имоти, строителство и производство. Търсят се още хора за търговия на едро и дребно и нормално е да има недостиг на работна ръка в земеделие и горско стопанство. Ресторантите и хотелиерите са на едно от последните места, където се търси работа. Това е нормално, те вече трябва да са си наели работна ръка за летния сезон.

 В кои региони се търси работна ръка?

Това тримесечие водят Пловдив и Варна, следвани от Бургас и София.

Защо точно в Пловдив се търси най-много работна ръка?

В Пловидв от години на сам се концентрираха повече от 70 компании на чужди инвеститори, които направиха региона почти с 0% безработица.

Къде е София в това изследавне?

В това тримесечие работодателите се нареждат на последно място. Тук в столицата няма голямо търсене спрямо другите градове.

Каква е разликата в изследването от миналата година?

Спрямо миналата година има по-голямо желание на робатодателите да наемат хора. От 2013 година нагласата на работодателите е непрекъснато искат да назначават повече хора, но пък трудно намират търсените кадри.  Във всички сектори им е турдно да намерят добри кадри. Те искат внос на кадри от вън. Това налага промяна на законодателството. Трябва да стане по-гъвкаво и да има различни форми на наемане на хора-дали от вън, дали на гъвкаво работно време, но да има варианти.

Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване и изтичане на мозъци.  Добрата новина е, че някои компании вече започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на таланти, но ние трябва да ускорим този процес, ако искаме страната ни да продължи да бъде привлекателна за чуждите инвеститори

 

- реклама -