Надпреварата за премиерския пост във Великобритания се превръща от маратон в спринт

Надпреварата за нов стопанин на Даунинг стрийт 10 се превръща рязко от спокоен маратон в спринт. Консерваторите във Великобритания се разбързаха. Причините за това са много и всички те са свързани със загуби. Паундът се срива, компании и банки обявиха, че ще преместят своите офиси на континента, перспективите пред икономиката на страната са по-скоро мрачни. И да не забравяме, че някой трябва да поеме отговорността и да вземе решение КАК точно Великобритания ще излезе от ЕС.
Великолепната петорка на Торите трябва спешно да бъде редуцирана до двама. И иначе мудната процедура по избор на Председател на Консервативната партия се превърна в спешен план за действие. Първото отсяване е насрочено за 5ти юли, когато трябва да отпадне най-малко желания кандидат. Решението е на депутатите от долната камара на парламента. В момента там има 331 консерватори. Те ще гласуват втори път на 7ми юли, когато ще отпадне още един от претендентите. На 12ти юли те трябва да са двама. Окончателният избор ще бъде на 150те хиляди членове на Консервативната партия, които ще гласуват по пощата. Новият премиер трябва да е назначен до 9ти септември.

 

Към днешна дата като най-вероятен наследник на Дейвид Камерън се спряга министърът на вътрешните работи Тереза Мей. Според изследване на аналитичния център ICM, публикувано в неделното издание на вестник Сън, 60% от торите ще гласуват за нея. Министърът на правосъдието Майкъл Гоув печели 10% доверие, а зам.министърът на енергетиката Андрея Лидсъм – 6 на сто. Шансовете на министъра на труда и пенсиите Стивън Краб и бившия военен министър Лиъм Фокс изглеждат незначителни.

Лондон АнтиБрекзит протест
40 000 протестираха в Лондон срещу излизането на страната от ЕС

Все пак изненади са възможни. Най-вече с искането на мнозинството, новият премиер да е излъчен от редиците на поддръжниците на Брекзит, а Тереза Мей НЕ отговаря на това условие. В същото време, се налага, позицията спрямо Европа да е съобразена с желанието на 51% от населението, което поиска Великобритания да напусне ЕС, хем усполвията, при които това ще стане да са възможно най-добрите за страната. И понеже сигналите, които дойдоха от Европа бяха недвусмислени, а именно, няма връщане назад за Великобритания, пред консерваторите стоят наистина много спешни въпроси. Дотолкова, че направо трябва да поставят нов рекорд за спринт на 100 метра.

- реклама -