Бабинден Майчин дом бебе недоносените Никол

Надежда за недоносените бебета! Създадоха прототип на изкуствена матка

Американски педиатри представиха „изкуствена матка”, която е максимално близо до естествения си аналог. Лекарите смятат, че използването й ще помогне за качествена промяна в грижите за недоносените бебета. Това съобщава сп. Nature Communications.

Конструкцията, създадена от Алън Флейк и колегите му от Детската болница във Филаделфия, се състои от затворен контейнер, пълен с постоянно циркулиращ аналог на околоплодните води и устройство – оксигенератор за обогатяване на кръвта с кислород, с който кръвоносната система на плода в устройството е съединена чрез пъпната връв.

Новото устройство е изпробвано при агнета, при които белите дробове са били толкова развити, колкото са тези на недоносени деца през 23-24 седмица. Агнетата можели да престоят в такава изкуствена среда до 4 седмици и да се развият нормално.

Съавторката на изследването Емили Партридж обяснява, че недоносените деца страдат най-вече от недостатъчно развити бели дробове, които твърде рано трябва да дишат въздух, докато в утробата дробовете на детето са пълни с течност, а „изкуствената матка” имитира това състояние.

За разлика от обичайните системи за грижа за недоносените, прототипът поддържа затворена стерилна среда, която защитава от патогените във външната среда.

Системата работи без помпа, по аналогия на истинската плацента. „Превключването” на недоносено бебе, родено със секцио, от майчината плацента към устройството, отнема само минута и половина – време, с което организмът му може да се справи.

Според д-р Флейк системата може да се използва в практиката след 10 години. Учените предполагат, че в такава изкуствена среда недоносените бебета могат да растат до 28 седмици, след което прогнозите им се подобряват значително.

Предстои още работа, за да може системата да стане „по-дружелюбна” и за детето, и за родителите, които ще могат да го виждат през камери, монтирани на инкубатора, а то ще чува гласовете им.

Досега учените са отгледали в тази изкуствена среда 6 агънца. Някои от тях след това са били приспани и изследвани, за да се види как са се повлияли мозъкът, белите дробове, нервната и кръвоносната им система. Другите агънца са пораснали, добре развити са и са умни. Най-възрастното сега е на една година, съобщава д-р Флейк.
- реклама -