Надежда Нейнски: Президентът цели да има избори и да управлява през служебни правителства

„Внушава се непредсказуемост с последното решение за връчването на мандата на БСП. Третият мандат в настоящата ситуация е геополитически акт. В тази ситуация БСП няма никакви шансове да състави правителство. Президентът очевидно цели да има избори и да управлява през служебни правителства. Това отдалечава целите за Шенген и еврозоната, което ще бъде катастрофа за България. Имаше заявки от страна на „Демократична България“ и си заслужаваше да се опита. Колкото повече се доближаваме до местните избори, толкова по-малки са шансовете за компромис, защото те са ключови, залогът е прекалено голям“, коментира в „Денят започва“ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

 

Според Нейнски предоставянето на мандата на БСП показва, че президентът се определя геополитически. По думите ѝ е необходимо да има политическо доверие в страната ни.

„Заложници сме на вътрешнополитическите си проблеми. Президентът имаше златния шанс да помогне за създаването на евроатлантическо мнозинство“, заяви Надежда Нейнски.

По думите ѝ червените линии са големи и драматични.

„Дали имаме шанс да хванем последния влак за Шенген и еврозоната зависи дали България ще има стабилно и редовно правителство. Това е политическо решение. Изпълняването на техническите критерии е компонент, но не е достатъчен“, допълни Надежда Нейнски.

Според нея България трябва да има стабилно евроатлантическо правителство, което да може не само да изпълни критериите, а да даде и предсказуемост на нашите партньори.

Източник: БНТ

- реклама -