Надежда Нейнски: Думата „промяна“ има различно значение, може да е към добро или към лошо

Думата „промяна“ има различно значение. Може да е към добро или към лошо. Най-важното  в момента е да се види как новото правителство ще се справи с големите геостратегически задачи.

България е част от голямата геополитика и икономиката е свързана с това. Това заяви Надежда Нейнски в студиото на NOVA.

„На практика мнозинството се състави преди всичко с целта да демонтира един модел. Сега чакаме реформите, които ще предложи. Интересно е дали ще се запази целта на коалицията при решаването на проблемите“, коментира тя.

Тя припомни за двустранния договор между България и Северна Македония: „Оттук нататък ЕС трябва да се превърне в гарант, че споразумението ще бъде спазвано.

ЕС не може да се дистанцира към случващото се на Балканите. Разширяването към Западните Балкани е геостратегически интерес на Европа. Това означава сигурност на Европа“.

Нейнски беше категорична, че ЕС няма място в историческия спор между България и Северна Македония. Той обаче може да гарантира спазването на договора между двете държави.

„През последните седмици станаха три неща, които причиниха притеснение в демократично мислещите хора.

Едното е твърдението на президента, че Крим е руски. Второто е съзнателното желание да се преосмислят някои позиции на България. Янев каза, че НАТОвски войски не могат да бъдат посрещнати в България.

Това е част от руската позиция. Третото е това, което се случва във МВнР“, коментира бившият ни посланик в Турция.

Според нея големият въпрос е дали партиите и коалициите в правителството си представят промяната по един и същи начин.

По думите ѝ Русия винаги е използвала доставките на газ като политическо оръжие.

- реклама -