палестинците

Има надежда за мир между Израел и палестинците, смятат Тръмп и Абас

Американският президент Доналд Тръмп изрази убеждение, че е възможно да се постигне мир между Израел и палестинците, предаде Франс прес. Тръмп прие в Белия дом палестинския президент Махмуд Абас. Това беше първа среща между двамата.

„Искаме да създадем мир между Израел и палестинците и ще успеем да направим това“, заяви Тръмп след разговора с Абас. Той изрази увереност, че и израелците, и палестинците имат желанието да постигнат мирно споразумение, предаде Ройтерс.

Според Тръмп постигането на споразумение в Близкия изток едва ли ще е толкова трудно, колкото хората си мислят.

Президентът добави, че е говорил с израелския премиер Бенямин Нетаняху и израелците и палестинците ще подновят процеса на преговорите за мир.

По повод възможността за постигане на споразумение за мир между израелците и палестинците, Тръмп каза, че се надява, че „нещо страхотно може да се случи между израелците и палестинците“ и припомни, че „ние от дълго време работим това да стане“, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза, че поема ангажимента да работи с лидерите на Израел и на палестинците за постигане на споразумение за мир. Той предупреди обаче, че лидерите трябва да намерят начин да спрат подстрекаването към насилие, предаде Ройтерс.

След срещата с американския президент, говорейки чрез преводач, Махмуд Абас изрази надежда за историческо мирно споразумение, което да бъде постигнато по време на президентството на Тръмп, предаде Франс прес.

Абас обясни, че стратегическият избор на палестинците е да постигнат мир, основаващ се на решението с две държави, базирани върху границите от 1967 г., предаде Ройтерс. Президентът заяви, че мирно споразумение, базирано на решението за две държави, ще помогне и на борбата с тероризма.

Той каза, че палестинците отглеждат децата и внуците си в култура на уважение към мира, допълва Ройтерс.

Абас добави, че палестинците признават Израел, но е настъпило време за Израел да прекрати окупацията на палестинския народ и палестинските земи.

Палестинският президент изрази надежда, че израелците и палестинците ще успеят да разрешат проблема с бежанците и затворниците.

Абас видя нови възможности за постигане на мир като резултат от решимостта на Тръмп да даде тласък на усилията в тази насока.

Източник: БТА

- реклама -