Над 8000 са вече жертвите след земетресението в Турция и Сирия

Продължава надпреварата с времето в Турция и Сирия. Втора мразовита нощ на фона на нарастващия брой жертви след опустошителните земетресения, които удариха Южна Турция и Северна Сирия.

Загиналите в двете държави вече са над 8 хиляди. Повечето жертви – близо 6 хиляди, са в Турция. Роднини на хора, които са живеели в срутени сгради, се присъединиха към отчаяните спасителни операции с кирки, лостове и дори голи ръце.

Според някои от близките на хората в неизвестност на спасителните служби е отнело твърде много време, за да реагират на определени места.

„Много се изплашихме. В къщи са спукани тръбите за вода и газ. Има сериозни щети по всички стени. Искахме да влезем пак вътре след труса, но не ни разрешиха. Всички тук сме в еднаква ситуация. Къщите на наши роднини също бяха разрушени, загубихме близките си. Искаме да отидем до нашето село, но пътищата са затворени”, сподели Гюлчан Сай, която живее в Малатия.

Хиляди хора са премръзнали, гладни и търсят подслон в палатковите лагери. „Чувстваме се ужасно. Виждате нашето положение, опитваме се да се стоплим с този огън. Опитваме се да живеем без храна и вода. Искаме да се върнем у дома възможно най-скоро”, каза Емра Кая.

- реклама -