Над 80% спад на руските туристи у нас

Русия спря да издава туристически визи за българи. Визи от страната ще се издават само на преки роднини.

„Спрените руски визи със сигурност ще се отразят, защото между двете държави има доста пътуване, не само туристически, но и бизнес.

Има доста фирми, които работя с Русия.

Няма да се отрази обаче драстично на туристическия сезон, защото от пандемията малко руснаци пътуват до България и обратно“, каза председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Димитрина Горанова.

Тя обясни, че дори и в момента пътуването до Русия е изключително затруднено, тъй като едва две компании летят до Руската федерация.

И добави пред Bulgaria ON AIR, че няма директни полети, както и че цените са изключително високи.

Запитана дали все пак има бум на пътуванията, Горанова уточни: „Да, със сигурност. Бумът се наблюдава на световно ниво. С вдигането на ограниченията и отварянето на границите всички хора искат да пътуват. Това съвпадна и с летния сезон, при който обикновено има повече пътувания“.

Събеседникът сподели, че традиционно през летния сезон най-търсените дестинации от българите са Турция, Гърция, Италия, Испания.

„Хората вече не се страхуват толкова да пътуват, натрупа се желание. На първо място пътуващите искат сигурност и удобство“, каза тя.

Горанова изрази мнение и за притесненията как ще спасим летния сезон без руски туристи.

„През последните години интересът към България като морска дестинация се засили и се възвърна при туристите от Централна Европа. Има голямо увеличение на туристите от Полша и Чехия. Традиционните английски, немски и скандинавски пазари също. Руските туристи не липсват от днес, от доста време има съществен спад“, посочи председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

По думите ѝ до 2019 г. около 400- 500 хил. руснаци са почивали през лятото у нас, а сега спадът е над 80%.

„Това се дължи както на Ковид ограниченията и визите, така и на специалните разрешителни, които се дават на авиокомпании да оперират между България и Русия“, добави тя.

Като най-големи предизвикателства пред туроператорите Горанова очерта несигурността, невъзможността да се планира, инфлацията и нарастващите цени.

- реклама -