Токио 2020, МОК, Олимпиадата, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 80% от японците не искат Олимпиадата в Токио да се провежда

Едва десет седмици преди началото на Олимпиадата в Токио над 80 процента от жителите на Япония не искат Игрите да се провеждат, показва ново проучване, изготвено от Асахи Шимбун. През уикенда допитване на агенция Киодо показа, че 60 процента от японците искат Олимпиадата да бъде отменена, но според новата анкета този процент е дори по-висок.

В момента Япония се бори с четвъртата вълна на коронавируса и в петък извънредното положение в страната бе удължено, като здравната система е поставена под огромно напрежение, а здравните специалисти алармират за недостиг на кадри и претоварване. На този фон 43 процента от японците искат Игрите да бъдат отменени, а други 40 процента искат ново отлагане, което обаче вече бе отхвърлено като вариант от Международния олимпийски комитет. Едва 14 процента от анкетираните подкрепят провеждането на Олимпиадата това лято. Ако все пак Игрите се състоят, то 59 процента от запитаните не искат да бъдат допускани фенове, докато 33 процента подкрепят редуциран брой фенове на различните спортни състезания.

Анкетата на Асахи Шимбун е била проведена по телефона с 1527 участници. В последните месеци процентът на нежелаещите Олимпиадата в Токио да се проведе това лято непрекъснато расте, но от МОК и правителството на страната са категорични, че Игрите ще се състоят по план между 23 юли и 9 август. „Ще се опитаме да накараме японските граждани да разберат, че Олимпиадата ще се проведе по сигурен и безопасен начин. Трябва да им дадем разяснения за конкретните противоепидемични мерки“, коментира говорителят на правителството Кацунобу Като.

- реклама -