Ангелкова

Над 80% от туристическия бранш не подкрепя исканата оставка на министър Ангелкова

БАТА, най-старата туристическа асоциация у нас, не подкрепя исканата от УС на АБТТА оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Членове на БАТА генерират 85% от входящия туризъм и 80% от изходящия. Асоциацията е учредена през 1992 и в нея членуват над 100 туроператорски фирми от цялата страна.

„Не заставаме зад позицията на АБТТА, има проблемни моменти в сектора, но не е това начинът да се оправят. Има неща, които действително са проблеми за целия туристически бранш. Като цяло не смятаме, че това е начинът и моментът“, каза Светлана Атанасова пред агенция Фокус.

В същото време не всички членове на АБТТА са съгласни с поисканата оставка.

След пускането на позицията на организацията вчера Лъчезар Тодоров, управител на „Тера Тур Сервиз“ и член на АБТТА, обяви за FLASHNEWS, че не е редно управителният съвет да излиза с еднозначно мнение при положение, че самите членове не са постигнали съгласие.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

1. Всички ли от АБТТА подкрепяте позицията за оставката на министър Николина Ангелкова и мотивите за това?

Не мога да отговоря от името на всички членове на АБТТА. Аз, като управител на Хорнит ООД – една от фирмите, учредителки на АБТТА, се разграничих от тази позиция на УС още миналата седмица, когато членовете на организацията получихме уведомление от Секретариата за изпращането на Писмото с искане на оставката на министъра на туризма. За мене лично УС не би трябвало да разглежда такъв въпрос без да се допита до мнението на всички членове на организацията. Такова е и категоричното предписание на Устава на АБТТА. Това не беше направено.

 2. Как оценявате работата на ресорния си министър?

Положително. Считам, че министър Ангелкова проявява изключителна активна позиция за решаването на много изостанали във времето проблеми на сектора. Трябва ясно да си даваме сметка, че тези проблеми не могат да бъдат решени с магическа пръчка и веднага. Самите ние, като сектор, сме достатъчно разединени и трудно определяме общите направления, в които трябва да се развива туризма в България. Намирането на консенсус между всичко участници в сектора е изключително трудна задача и чест прави на министъра, че се опитва да я реши.

 3. Как оценявате направеното в сектор „Туризъм“ от създаването на Министерството на туризма ?

За краткото време на съществуването си Министерството на туризма започна доста инициативи в правилна посока, които считам, че трябва да бъдат подкрепени от бранша. Със съжаление, за пореден път, наблюдавам тенденцията да очакваме всичко наготово от държавата без сами да полагаме достатъчно усилия. Със сигурност има много неща, които могат да бъдат направени още, но това може да стане само, ако се обединим и заработим заедно с държавата.

- реклама -