тероризма Ислямска държава тероризъм джихадисти атентати убити ранени

Над 70 страни ще се борят с финансирането на тероризма

Над 70 страни се ангажираха да увеличат усилията в борбата с финансирането на тероризма, свързано с „Ислямска държава“ и Ал Кайда, предаде Асошиейтед прес.

Участниците в международна конференция в Париж се съгласиха „напълно да криминализират“ финансирането на тероризма чрез ефективни и съразмерни санкции „дори при липса на връзка с конкретен терористичен акт“.

Двудневният форум беше свикан от френския президент Еманюел Макрон, за да се съгласуват усилията за намаляване на терористичната заплаха в дългосрочен план. Сред присъстващите бяха американският финансов министър Стивън Мнучин, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, саудитският външен министър Абдел Ал Джубейр и катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Участниците призоваха за подобряване на споделянето на информация между разузнавателните служби, правоприлагащите органи, финансовите предприятия и технологичната индустрия. Те също така се съгласиха да подобрят възможностите за проследяване на финансови средства, отиващи към неправителствени организации и благотворителни дружества.

Сред участниците имаше страни, които взаимно се обвиняват във финансиране на тероризма, особено от Персийския залив.

Френските организатори отбелязаха, че военните поражения на „Ислямска държава“ не й пречат да извършва своите терористични дейности наред с Ал Каида, особено в нестабилни региони на Афганистан, Малайзия, Филипините, Йемен, Египет и Африка на юг от Сахара.

Терористичните групировки не разчитат само на кешовата икономика – те все повече използват трудни за проследяване инструменти като предплатени карти, онлайн портфейли и краудфъндинг.

„Ислямска държава“ също така инвестира в предприятия и недвижими имоти, за да си осигури финансиране. Според канцеларията на френския президент приходите само на „Ислямска държава“ между 2014 и 2016 г. се оценяват на 2,5 милиарда долара.

Френският прокурор за борба с тероризма Франсоа Моленс заяви по радио „Франс енфо“, че „Ислямска държава“ използва техники за микрофинансиране, за да събира много пари на малки суми.

По думите му работата с подразделението за финансово разузнаване е помогнала за откриването на 416 човека във Франция, дарили пари за „Ислямска държава“ през последните две години.

Той каза, че парите са отишли при „320 събирачи, главно в Турция и Ливан, от които джихадистите в Ирак и Сирия могат да получат финансиране“.

Източник: БТА

- реклама -