Проучване: Над 60% от турците не искат членство в ЕС, 70% искат връщане на смъртното наказание

Близо 64% от турските избиратели не искат страната им да стане член на Европейския съюз. Това показват резултати от социологическо проучване за турския в. „Акшам“.

На въпроса дали смятат, че опитите за членство в съюза трябва да бъдат продължени положително са отговорили само 22%.

В същото време 68% от попитаните над 5400 избиратели са заявили, че подкрепят диалога между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение за промяна на конституцията на страната, които да въведат президентска система на управление. Против са 28 процента.

Връщането на смъртното наказание също се радва на широка подкрепа сред гласоподавателите

Над 70% от тях подкрепят крайната мярка да бъде налагана при някои случаи на престъпления като държавна измяна. Против са 18%, а без мнение са 11%, пише турският вестник.

Допитването разкрива и нагласите на избирателите спрямо смятаните досега за основни съюзници на Анкара – САЩ и НАТО. На въпроса „Смятате ли САЩ и НАТО за наши стратегически партньори“ 78% са отговорили с „не“, а 22% с „да“.

Силна остава и цялостната подкрепа за управляващите. Според анкетата ПСР се радва на одобрение от 51% от избирателите. Ако изборите в страната бъдат проведени сега, в парламента ще влязат само три партии – ПСР, опозиционната Републиканска народна партия с 25% подкрепа и Партията на националистическото движение с 14%.

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която в момента е в парламента, получава 7% и не преминава прага за влизане от 10%.

- реклама -