правителство

Над 6,6 млрд. лв. повече са инвестициите за пенсии и доходи през мандата на правителството

Над 6,6 милиарда лева повече спрямо 2017 година е инвестирало правителството за доходи и пенсии в рамките на настоящия мандат.

Toва изтъкна министър-председателят Бойко Борисов в рамките на посещението си в Ямбол.

„В областта на пенсиите само в мандата на правителството са направени разходи в размер на 52 млрд. лева. И ако сравним 2021 спрямо 2017, ръста на тези разходи е над 3,3 млрд. лева. За мандата до заетите в бюджетната сфера, включително учителите, полицаите и лекарите са достигнали над 33 млрд. лв., като номиналното увеличение за периода е 3,252 млрд. лв. или има ръст от 61,66 %“, съобщи финансовият министър Кирил Ананиев, който бе в Ямбол, заедно с премиера и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Наред с пречиствателните станции, спортните зали, кръговите, булевардите, кръговите и още над 3 милиарди и 400 млн. лева за пенсии сме дали. Това са цифри. Виждате общо 6 млрд и 700 милиона повече доходи“, коментира от своя страна министър-председателят.

В Ямбол Борисов инспектира новата пречиствателна станция, заедно с кмета на града Валентин Ревански. Нейното изграждане предстои да бъде завършено през следващите няколко месеца. Съоръжението ще обслужва цялото население на областния град. Проектът на обща стойност от близо 29 млн. лв. се реализира основно с европейски средства и освен пречиствателната станция, включва изграждане на довеждащи комуникации и реконструкция на главен колектор IX.

„Най-добрите пречиствателни станции, с най-добрите материали, които ги има в Европа, и тук ги има“, обясни министър-председателят.

Пречиствателната станция се строи в рамките на първата фаза на мащабния интегриран проект за водния цикъл на града, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда“ и е на обща стойност от близо 45 млн. лв.

„Местната и централната власт работят в пълен синхрон“, отбеляза още премиерът Бойко Борисов и изтъкна подкрепата на правителството на българските общини, независимо от политическата принадлежност на кметовете.

Освен с европейски средства, условията на живот за гражданите в Ямбол се подобряват и с помощта на отпуснатите от правителството средства. В края на миналата година на Ямбол правителството отпусна общо 7,3 млн. лв. за ремонт и реконструкция на улици и изграждане на тротоарни настилки, както и за основен ремонт на спортна зала „Диана“. В рамките на предходните две години общината е била подпомогната със над 660 000 лв. за ремонтно-възстановителни работи на преливник, водобоен кладенец и подпорна стена на разделително съоръжение на р. Тунджа. Отпуснати са и 50 000 лева за възстановяване на покрива на учебния корпус на Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Никола Йонков Вапцаров“.

Зам.-министър Нанков заяви, че вече има проект за кръговото на Ямбол, което ще води за станцията, а отделно ще се сменя и канализацията в града. През миналата година пък над 20 мнл. лева са дали за пътища в Ямболско, каза още той.

- реклама -