Алепо

Над 500 жертви в Алепо за седмица

Над 500 души са загинали в Алепо само за седмица, съобщиха от Сирийския център за човешки права.

Жертвите са цивилни, от редиците на бунтовниците и на правителствените сили. Те са загубили живота си по време на битките за контрола на северния сирийски град Алепо.

Повечето жертви са бунтовници и джихадисти „заради регионалното превъзходство на силите на режима и интензивните руски въздушни удари“, анализират от организацията.

130 цивилни жертви

Според ръководителя на Центъра Рами Абдел Рахман най-малко 130 цивилни са били убити. По-голяма част от тях са загинали при атаки на бунтовниците срещу контролирани от правителството части на града.

По-рано днес от Сирийския център съобщиха, че сирийска коалиция от джихадисти и ислямски бунтовници е завзела ключова позиция на юг от Алепо в опит да пробие правителствената обсада на града.

„Армията на завоеванието пое контрол върху училище на въоръжените сили, където има голямо количество муниции, както и голяма част от артилерийското училище“ към военната академия южно от Алепо“, се казва в съобщение.

Според Рахман коалицията е на път да прекъсне маршрута за доставки на контролираната от правителството област на града. Маршрутът, който минава през южното предградие на Алепо, наречено Рамуса, е последната достъпна артерия към града, отбелязва АФП.

- реклама -