Аполония 2021

Над 50 културни събития в програмата на Аполония тази година

Тази вечер в Созопол ще бъдат открити Празниците на изкуствата „Аполония“.

В Амфитеатъра на града световно известният камерен ансамбъл „Софийски солисти“, който тази година чества своята 60-годишнина, ще даде начало на фестивала, който за втора поредна година ще се проведе изцяло на открито.

Фестивалът ще продължи до 6 септември.

„Аполония“ отново представя постиженията на българските творци в 37-ото издание на Празниците на изкуствата, което се открива тази вечер в Созопол.

Над 50 събития са включени в програмата на фестивала.

Участие в един от най-големите и популярни фестивали у нас ще вземат известни и обичани български музиканти, актьори, писатели, художници и още много артисти, които ще зарадват публиката. Тази година под открито небе посетителите ще могат да се насладят на някои от най-популярните изпълнители в България – Поли Генова, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ и „Фондацията“. Освен концерти в програмата на „Аполония 2021“ присъстват прожекции на български филми – „18% сиво“ на Виктор Чучков, „Като за последно“ на Ивайло Пенчев с участието на Мария Бакалова, Васил Банов и др. Кинофеновете ще могат да гледат драмата „Късата клечка“ на Димитър Петков с участието на Никола Стоянов, Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов и др., както и още много родни продукции.

2021 беше тъжна и тежка година. Отидоха си много хора на изкуството – артисти, музиканти, художници, покосени от КОВИД-19.

Концертът на 4 септември е спомен за големия оперен певец – тенора Камен Чанев.

В него ще участват Иван Момиров, Кирил Манолов, Юлиян Константинов, а на 2 септември концертът на „P.I.F.“ ще бъде в памет на Димо Стоянов. Солисти ще бъдат Влади Ампов-Графа, Влади Михайлов, Ерсин Мустафов и Дичо.

За любителите на театъра фестивалът ще предложи няколко представления – моноспектакъла на Николай Урумов „Мъжка задушница“ на Русенския театър, „Караконджул“ с участието на Валери Йорданов на Народния театър „Иван Вазов“ и „Всичко на масата“ на Театрална работилница „Сфумато“ и Васил Дуев, а началото е със „Свободно падащи истории“ с Мария Касимова-Моасе. Посетителите ще могат да се срещнат с хитови български автори и да купят техните книги, сред които и романът „Absolvo te“, чийто автор е носителят на Европейската награда за литература 2021 Георги Бърдаров, премиерните книги на Георги Господинов и Найден Тодоров.

Наред с вълнуващите арт събития, които очакват посетителите, предстоят майсторски класове, фотоизложба на Димитър Караниколов, срещите със заглавие „Цената на успеха“, Детска „Аполония“ и Книжна „Аполония“. Всички събития от програмата ще се проведат на открито, спазвайки здравните мерки.

- реклама -