референдум

Над 400 хиляди избиратели от списъците за референдума не живеят в Македония

Компетентните институции трябва да се заемат с прочистването на Избирателния списък, където има доста наследени проблеми. Това каза говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски по време на пресконференция в Министерски съвет днес.

Бошняковски припомни, че от 2002 година до днес в Република Македония не е имало преброяване на населението

„Над 400 000 души отдавна не живеят в страната, но те фигурират в Избирателния списък, което има отражение върху всички изборни резултати и референдума“, каза още той.

„Съществуват повече сегменти, които трябва да бъдат разгледани. Част от тях са задължение на държавата, а друга част на останалите институции. От 2002 година в Македония не е имало преброяване на населението. В момента се извършва подготовка в Държавната избирателна комисия и Националния статистически институт. Има доста наследени проблеми, които трябва да бъдат решени. Всички сме наясно, че над 400 000 наши съграждани не живеят в Македония, а продължават да съществуват в Избирателния списък… ДИК по всяка вероятност ще се намеси в списъка, но всички институции трябва да реагират и този въпрос да бъде решен“, каза още Бошняковски.

- реклама -