Над 36 000 таблетки от нерегистриран лекарствен продукт задържаха на ГКПП Дунав мост

36 384 таблетки от нерегистриран в България лекарствен препарат „CLOMIPHENЕ CITRATE” (50mg) задържаха митнически служители от отдел Борба с наркотрафика – Дунавска в ГД МРР на Агенция „Митници“ на 14.09.2020 г в района на ГКПП Дунав мост – Видин – Калафат.
Пратката с общо тегло 31 кг съдържа 1516 опаковки по 24 таблетки и е превозвана като част от групажна стока от България за Румъния с крайна дестинация Великобритания. Лекарственият продукт, който е регистриран в Гърция, но не и в България, представлява медикамент за стимулиране на овулацията и репродуктивни проблеми при жената, но се използва и от мъже след спортна стероидна терапия.
При първоначалния оглед на румънския товарен автомобил и придружаващите документи е установено, че съдържанието на пратката не е описано подробно, а последваща проверка не е установила реалния изпращач на стоката.
На основание Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за случая ще бъде информирана Изпълнителната агенция по лекарствата.

При подобен случай през април тази година по сигнал на Агенция „Митници“ към германските митници е задържано голямо количество нерегистрирани лекарства и допинг средства, които са съхранявани и за които се предполага, че са търгувани в нарушение на немското антидопинг законодателство.

След като служители на Агенция „Митници“ идентифицират пратка, съдържаща 11 кг (12 000 таблетки и над 1000 ампули) анаболи, е подаден сигнал към държавата – крайна дестинация на доставката. Службата за митническо разследване в района на Есен, Германия, провежда акция, при която е задържан 24-годишен немски гражданин, установен като получател на пратката.

При претърсване в жилището му, подредени в шкафове, са открити 15 000 ампули и над 103 000 таблетки  допинг средства и 180 ампули и над 3000 таблетки лекарства, предназначени за нелегално разпространение.

През тази година в рамките на партньорството между европейските

- реклама -
error: Съдържанието е защитено