изселници

Над 21 000 изселници в Турция са подали онлайн декларация за гласуване

Над 21 000 изселници в Турция с български паспорти са подали онлайн декларация за гласуване, сочат списъците на Министерството на външните работи. 35 са секциите в Турция, а в деня на вота е в сила полицейски час със забрана за излизане за турските граждани.

Тази година заради Covid-19 не се очаква да има така наречените изборни екскурзии – автобусите с български гласоподаватели, които идват в България за деня на вота.

Очакванията са пред 35-те секции в страната да има дълги опашки от чакащи да гласуват. В Истанбул са отворени 7 избирателни секции за вота в неделя. Изселниците с български паспорти ще могат да отидат до секциите с български личен документ.

На предишните президентски избори в Одрин са гласували 600 души, а на парламентарен вот в миналото гласа си са давали до 1500 души. Сега онлайн декларация за гласуване са подали едва 203-ма души заради страх от пандемията.

Дълги опашки пред урните се очакват и в Бурса, Измир и особено Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн декларации са близо 2000.

източник: БНР

- реклама -