Над 200 туроператори у нас са с отнета регистрация

Над 200 туроператори у нас са с отнета регистрация.

Ясни и прозрачни процедури по отдаване под наем на плажовете са сред приоритетите в работата на служебния министър на туризма Илин Димитров.

Той съобщи пред журналисти, че се предвижда да има видеонаблюдение и присъствие на представители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), МВР, ДАНС.

Друго направление, върху което ще се фокусира министерството, е ограничаване на нелегалните екскурзии.

Това ще стане чрез засилени екипни проверки с експерти от КЗП, МВР и НАП. Те ще се правят по границите, ще се реагира и на сигнали, които могат да се подават до министерството и КЗП.

Министърът съобщи, че са дерегистрирани 211 туроператори заради непредставяне на задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“.

Димитров заяви намерение в края на мандата да бъдат подготвени предложения за законови промени във връзка с проблема с нелегалните екскурзии.

По отношение на негативната тенденция с намаляващите германски туристи от началото на ковид кризата, които вече са три пъти по-малко, има вариант за финансиране на засилена реклама на пазарa в Германия чрез туроператорите.

Ще заложим в обществените поръчки малко по-голяма сума и фирмите, които ще ги спечелят, ще са задължени да рекламират и през туроператорите, каза Димитров.

По темата за гаранционния фонд в туризма заместник-министър Ирена Георгиева съобщи, че до средата на месеца се очаква да има завършен доклад, подготвен от Дружеството на актюерите в България.

Предстои той да бъде обсъден с туроператорските асоциации.

Ще има и разговори с ББР дали финансовата институция може да финансира първоначалните вноски във фонда, като продължение на разговорите на министерството, водени в началото на миналата година.

Министерството ще работи и за разкриване на туристически представителства в Румъния и Великобритания, а за Турция е в процес процедурата по назначаване на туристическо аташе.

В отговор на въпрос министърът каза, че по предварителни данни януари се очертава да е по-добър от януари миналата година, който бе рекорден за зимния сезон.

- реклама -