протест

Фондът за лечение бави над 200 болни деца

222 деца с различни тежки заболявания не могат да получат медицинска помощ заради забавяне от страна на Фонда за лечение в чужбина. Това обяви пред бТВ Десислава Хурмузова – член от съвета. По думите й след показния арест на предишния директор Павел Александров, Фондът работи безпрецедентно бавно.

Децата чакали за да получат становище от специалист, разглеждане от Обществения съвет или са прехвърляни от заседание в заседание. Има и забавяне във входирането на документите, което значи, че броя на молбите е дори по-голям. По думите на Хурмузова, някои от болните, сред които имало и деца с онкозаболявания чакат вече четири месеца.

В началото на юни, родители на болни деца също алармираха, че решенията на Фонда се бавят. В деня на детето – 1 юни те протестираха срещу неефективната му работа. Тогава зам.- здравният министър д-р Ваньо Шарков заяви, че Фонда работи в много по-кратки срокове от досегашните и увери, че няма забавяне на деца, нуждаещи се от лечение.

протест
Родители на болни деца протестират пред здравното министерство на 1-ви юни

Десислава Хурмузова обаче твърди, че Фонда комуникирал с Обществения съвет, който има последната дума за лечението на всяко дете основно по имейл. Намалели са и даренията – миналата година Фондът е получил 150 хиляди лева от индивидуални дарители, докато сега има постъпили само 6 хиляди.

4108847
Бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров

През април ГДБОП нахлу във Фонда и арестува тогавашният председател и 7 други членове по обвинение за злоупотреби с парите за лечение на деца.

- реклама -