Саудитска Арабия

Над 2 млн. мюсюлмани хвърляха камъни по дявола в Саудитска Арабия

Над 2 млн. мюсюлмани от всички краища на света пристигнаха в Саудитска Арабия на годишното си поклонение по най-светите места за исляма. Пътуването до Мека, известно още като хадж, е задължение, което всеки мюсюлманин трябва да изпълни най-малко веднъж през живота си.

Празникът започва с символичното хвърляне на камъни по дявола

Това се случва на път за Мека, където поклонниците хвърлят камъни по стълбовете Джамарат в саудитската долина Мина. Преди това всеки мюсюлманин трябва собственоръчно да събере 49 камъка.

Тази година в хаджа се включиха отново богомолци от Иран, след като в продължение на две години арабската република забраняваше на свои граждани да посещават кралството. Също така участие взеха и мюсюлмани от Катар, въпреки че страната е обект на строги санкции от Рияд заради обвинения в подкрепа на тероризма.

Облечени с характерни бели облекла, богомолците изкачиха свещения връх Арафат, на който се предполага, че пророк Мохамед е произнесъл последната си проповед. Сред другите задължителни ритуали от хаджа е и обикалянето седем пъти на храма Кааба, около който е построена Свещената джамия в Мека, която е и най-голямата в света.

Кааба е и точката, към която всички мюсюлмани трябва да са обърнати по време на молитвите си.

Заради големия приток на хора саудитските власти са мобилизирали над 100 000 души охрана, така че да се избегне трагедията от 2015 г., когато близо 2300 души бяха стъпкани по време на обиколката на Кааба.

Властите в кралството са се погрижили и за горещините по това време на годината, като около Свещената джамия са поставени специални охлаждащи устройства, които да облекчават богомолците.

- реклама -