парното, цена, поскъпване

Над 2 милиона са българите, които не могат да отопляват жилищата си

Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите според данни на Евростат.

Това каза президентът на КНСБ пламен Димитров по време на форума „Енергийната бедност – нови модели и инструменти за справяне“, организиран от Конфедерацията и Фондация „Фридрих Еберет“ България.

Според него това се дължи на ниски доходи, ниска енергийна ефективност на сградите и високи цени на електроенергията. Достъпът до алтернативни енергийни варианти също е недоразвит, смята Димитров.

Енергийната бедност е нарастващ проблем в Европа и България и има опасност да се задълбочава, отбеляза лидерът на КНСБ. По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна бедност, като този брой може да нарасне до 80 млн.

Без да имаме дефиниция за енергийно бедни, подпомагаме около 350 хил. лица и семейства с близо 500 лева за целия сезон. Нито толкова са енергийно бедните, нито пък това е подкрепата, която имат нужда да получат, смята президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

Той напомни, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не решава въпроса, но е някакъв жест. Като ги определим енергийно бедните, идва големият въпрос как ще ги подпомагаме, с какво, така че да е значимо и според мен различно от сегашните 100 лева, които се падат на зимен месец, допълни Димитров.

Планът за възстановяване и устойчивост е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна бедност и да се установят критерии за определяне на домакинствата в положение на енергийна бедност и уязвимите потребители, посочи Димитров.

По думите му три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията –  на енергетика, на регионално развитие и на труда. Към настоящия момент не сме много напреднали, смята Димитров.

- реклама -