Канада, Литън, жега, високи температури

Над 130 загинали в Канада от необичайно горещо време

Десетки хора са загинали в Канада на фона на безпрецедентна гореща вълна, която разби рекордите за температура.

Това съобщава Би Би Си.

Полицията в района на Ванкувър е реагирала на над 130 внезапни смъртни случаи от петък насам.

Повечето са били в напреднала възраст или в недобро здравословно състояние.

Властите обявиха, че топлината е допринасящ фактор в много случаи.

Във вторник Канада регистрира най-високата си температура досега за трети пореден ден – 49,5 ° C в Литън, Британска Колумбия.

Преди през тази седмица температурите в страната никога не са преминавали над 45 ° C. Топлинната вълна се дължи на зона с високо налягане, надвиснал над северозападната част на САЩ и Канада.

Смята се, че горещините са допринесли за смъртта на 65 души в град Ванкувър, твърди полицията.

Междувременно в предградие на Бърнаби се съобщава за най-малко 34 внезапни смъртни случая, а в района на Съри са регистрирани 38.

„Ванкувър никога не е изпитвал горещина като тази и за съжаление десетки хора умират заради това“, каза сержантът от полицията Стив Адисън.

„Нашите офицери действат усилено, правим всичко възможно, за да запазим хората в безопасност“, каза той, преди да добави, че ежедневните обаждания за внезапна смърт в града са повече от утроени.

В малкото селце Литън, на около 250 мили източно от Ванкувър, жителката Меган Фандрич заяви, че е било „почти невъзможно“ да се излезе навън.

„Беше нетърпимо“, каза тя пред вестник „Глоуб енд Мейл“. „Опитваме се да стоим възможно най-много на закрито. Свикнали сме с горещината и е суха жега, но 30 [градуса] е много по-различно от 47.“

Много домове в Британска Колумбия нямат климатик, тъй като температурите обикновено са далеч по-поносими през летните месеци.

Десетки служители бяха преразпределени в града, докато увеличеният обем от 911 повиквания създаде изоставане в реакцията и изтощи полицейски ресурси.

Метеорологичната служба на страната, Environment Canada, издаде предупреждения за жеги за провинциите Британска Колумбия и Алберта, заедно с районите на северозападните територии и Манитоба.

„Ние сме втората най-студена държава в света и най-снежната“, каза Дейвид Филипс, старши климатолог от метеорологичната служба.

„Често виждаме застудявания и виелици, но не често говорим за горещо време като това … В Дубай може би е по-хладно от това, което виждаме сега.“

Експертите казват, че изменението на климата се очаква да увеличи честотата на екстремни метеорологични явления, като горещините. Свързването на всяко едно събитие с глобалното затопляне обаче е сложно.

- реклама -