Венецуела

Над 110 ранени при нов протест във Венецуела

Над 110 души са пострадали при нови антиправителствени протести в столицата на Венецуела Каракас. Това съобщиха представители на опозиционния „Блок на демократичното единство“. Според техни изчисления точният брой хора, получили травми в Каракас, е около 116.

Междувременно стана ясно, че военните съдилища в страната са разпоредили задържането за постоянно на най-малко 50 цивилни, участващи в смъртоносните масови протести срещу диктаторския режим на президента Николас Мадуро, заяви неправителствената организация „Форум за наказателно правосъдие“ в понеделник.

„Досега 75 души са били изправени пред венецуелските военни съдилища. 50 от тях остават в ареста“, заяви пред АФП Алфредо Ромеро – адвокат от организацията, който представлява задържаните цивилни граждани. Той допълни, че само до края на деня още 40 ще бъдат изслушани в съда.

От началото на април протестиращите изразяват недоволството си към опитите на венецуелския президент Николас Мадуро да консолидира властта си.

Техните искания включват възстановяване на конституционния ред, оставка на членовете на Върховния съд и нови избори. Въпреки че шествията взеха до момента над 37 жертви се очаква гражданите да продължат с протестните си действия, докато Мадуро не се оттегли от поста си.

Причините за масовите демонстрации из цялата страна са последните решения, които обостриха и без това тежката политическа и икономическа криза в страната. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес – единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му.

Освен това венецуелските власти наложиха забрана на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която го лишиха от 15-годишна обществена служба и го възпрепятстваха да участва в общите изборите следващата година.

Последната искра, запалила бунтовете през последната седмица бе желанието на държавния глава да създаде нова конституция, която обаче да бъде написана от орган на „народа“, заобикалящ водения от опозицията Конгрес.

- реклама -