птици

Пускат затворници в битката срещу птичия грип у нас

Констатираните огнища на Инфлуенца по птиците вече са 26, стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването. Те са в областите Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

Предстои унищожаването на 116 308 птици

Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица лишени от свобода.

МВР ще съдейства по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“.

Обмисля се да бъде удължен срока, в който да не могат да се отглеждат животни върху терен, където е било констатирано заболяване. Представителите на птицевъдния бранш искат това да става 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона.

По-рано днес забраниха лова на птици

Тази сутрин със заповед на министъра на земеделието и храните бе забранен лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои провеждането на срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участието на официални ветеринарни лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка.

- реклама -