Над 100 души бяха евакуирани тази нощ от 35-етажна жилищна кула в Хонконг заради заболели от коронавирус-СНИМКИ

Над сто души бяха евакуирани тази нощ от 35-етажна жилищна кула в Хонконг заради установен в нея втори случай на заразяване с новия коронавирус, макар и на друг етаж. Властите се чудят дали вирусът не е проникнал през канализацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Кулата Хун Мей хаус е част от комплекса Чун Хун истейт на остров Цин И северозападно от остров Хонконг, уточнява агенцията.

Екипи от санитарните власти с бели херметични комбинезони проверяват днес дали епидемията се е разпространила още повече в комплекса, където живеят 3000 души.

Властите демонстрират извънредна бдителност, следейки за нови болни, защото седеммилионният мегаполис е крайно гъстонаселен и повечето хора живеят в кули, високи понякога над 60 етажа.

Бившата британска колония все още пази лош спомен за епидемията от коронавируса ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който уби 299 души в Хонконг през 2002-2003 г.

В подобен комплекс тогава бяха заразени 321 жители, а 42 от тях починаха. Разследването показа, че коронавирусът е циркулирал вертикално, прониквайки стремително през канализационните тръби в баните на отделните апартаменти.

Властите заявиха днес, че частичната евакуация на сградата е превантивна мярка, взета заради открит нов болен в кулата Хун Мей – 62-годишна жена. Това е 42-ят случай, установен в Хонконг. Нейният апартамент на третия етаж е десет етажа под жилището на друг заразен, който бе 12-ят случай.

Всички обитатели на апартаментите, разположени точно под и над тези на двамата болни от кулата, са евакуирани и ще трябва да се подложат на 14-дневна карантина. Здравните власти съобщиха, че четирима от тях са настанени в болница и изолирани, тъй като имат симптоми, наподобяващи грип, добавя АФП.

- реклама -