климат, конференция, ООН, споразумение
снимка: Pixabay

Над 100 държави се разбраха да спрат обезлесяването на Земята до 2030 г., ще са нужни над 19 млрд. долара

Първо значимо споразумение беше постигнато на срещата за климата на ООН в Глазгоу. Повече от 100 световни лидери обещаха да прекратят обезлесяването и да възстановят горите до 2030-та година.

Бразилия, например, в която големи части от Амазонската джунгла бяха изсечени, също ще подпише документа по-късно днес. Планът е подкрепен още от страни като Китай, Колумбия, Конго, Индонезия, Русия и САЩ.

На климатичната конференция на ООН в Глазгоу британското правителство каза, че лидерите на страни, представляващи над 85 процента от световните гори, са се ангажирали до 2030 г. да прекратят обезлесяването и да преминат към активно залесяване.

Според офиса на британския премиер Борис Джонсън заложеното в съвместната декларация ще обхване над 33 милиона квадратни километра гори.

Според една от инициативите, която следи обезлесяването, през миналата година светът е загубил 258 хиляди квадратни километра гора, което е повече от цялата територия на Великобритания.

Споразумението включва финансиране с повече от 19 милиарда обществени и частни средства. Експерти приветстваха сделката, но предупредиха, че предишната подобна през 2014 година въобще не се е случила.

От „Грийнпийс“ обаче разкритикуваха декларацията в Глазгоу за това, че де факто дава зелена светлина за „още едно десетилетие на обезлесяване“.

Експерти обаче са на мнение, че за да се избегне климатична катастрофа, е необходимо целта да бъде постигната по-рано – до средата на века.

Успоредно с това на форума в Шотландия бяха обявени редица частни и държавни инициативи, включително за отпускане на средства за коренното население в горските райони и за устойчиво земеделие.

- реклама -